Słodko-kwaśny sos z cukinii - 71FCD440 0B59 438B 93EF A88C25634232

Słodko-kwaśny sos z cukinii

Słodko-kwaśny sos z cukinii

Aromatyczny, gęsty sos warzywny o pysznym, słodkawo-kwaskowym smaku. Rewelacyjny dodatek do makaronów, pizzy, mięs, kanapek…itp. Sos świetnie smakuje np. wymieszany z kremowym serkiem typu philadelphia i makaronem, takie danie podane na ciepło to świetny pomysł na bardzo szybki obiad.

 

Słodko-kwaśny sos z cukinii - 06E70098 C9D0 4FC5 9F11 3003DEFC358C

 

Składniki:

1,5kg cukinii

1,5kg pomidorów

1 kg czerwonej papryki

1 papryczka chilli

3 cebule

5 ząbków czosnku

500g koncentratu pomidorowego

3 łyżki soli

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki octu 10%

 

Słodko-kwaśny sos z cukinii - 613170BB E943 4D39 9EB2 1798713D1592

 

*** Cukinię myjemy i kroimy w kostkę lub w krążki (w celu uzyskania intensywniejszego odcienia czerwieni sosu, cukinię możemy obrać ze skórki). Pokrojoną cukinię przekładamy do dużego garnka ***

Słodko-kwaśny sos z cukinii - 5AF4B9C5 52F6 4C4E A296 8B1CAF490563

*** Pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki ***

Słodko-kwaśny sos z cukinii - A089943A 1E83 4359 BF41 DE8844379AF1

*** Cebulę i czosnek kroimy w średnie kawałki ***

Słodko-kwaśny sos z cukinii - 9A707D64 959D 4877 8DD5 4134BE286A2D

*** Papryki myjemy, kroimy w kostkę i razem z pomidorami, cebulą i czosnkiem dokładamy do garnka z cukinią ***

Słodko-kwaśny sos z cukinii - 13288C56 4E7E 4AEA 8838 5FD7A7D05E85

*** Warzywa zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie całość gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut – do miękkości warzyw ***

Słodko-kwaśny sos z cukinii - B3355963 2EB5 4790 9D48 214BDE2B27AE

*** Całość blendujemy na gładki sos ***

Słodko-kwaśny sos z cukinii - CAB1200B A39A 4DA0 9A25 DBB741883FC8

*** Dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, ocet oraz mieloną paprykę, mieszamy i gotujemy często mieszając jeszcze przez około 10 minut, żeby sos trochę odparował ***

Słodko-kwaśny sos z cukinii - 4EF3D04F 5181 4125 A026 CCDD82E17CBF

*** Gotowy sos przekładamy do słoiczków. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce ***

Słodko-kwaśny sos z cukinii - 71FCD440 0B59 438B 93EF A88C25634232

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Słodko-kwaśny sos z cukinii - FullSizeRender4 12

Słodko-kwaśny sos z cukinii - 309BA570 7774 471E B216 186E450101C4

Słodko-kwaśny sos z cukinii - FullSizeRender4 4

Słodko-kwaśny sos z cukinii - FullSizeRender8

1 komentarz do “Słodko-kwaśny sos z cukinii”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry