Sos tatarski – pyszny dodatek do mięs, wędlin, serów i jajek!


Sos tatarski – pyszny dodatek do mięs, wędlin, serów i jajek!

Ten sosik pysznie urozmaici smak kanapek, jajek na twardo, deski serów, wędlin, a także mięs i ryb na zimno. Warto przygotować go zarówno na święta jak i przyjęcia.

 

 

Składniki:

4-5 łyżek majonezu

1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka chrzanu

1 słoiczek marynowanych grzybków (najlepiej  podgrzybki)

2-3 ogórki kiszone (w zależności od wielkości)

pół pęczka szczypiorku

sól, pieprz, cukier

 

 

 

*** W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i chrzanem ***

*** Grzybki dokładnie odcedzamy z zalewy ***

*** Odsączone grzyby drobno siekamy lub mielimy w malakserze ***

*** Ogórki także drobno siekamy lub mielimy ***

*** Pokrojone grzybki oraz ogórki dodajemy do sosu majonezowego, mieszamy ***

*** Dodajemy drobno posiekany szczypiorek ***

*** Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru (około pół łyżeczki) ***

*** Przed podaniem sos przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Sos tatarski – pyszny dodatek do mięs, wędlin, serów i jajek!