Leśne Raffaello z malinami - IMG 2235

Leśne Raffaello z malinami

Leśne Raffaello z malinami

Bardzo smaczne i efektowne ciasto, idealne na szczególne okazje. Polecam!

 

Leśne Raffaello z malinami - IMG 2235

Leśne Raffaello z malinami - IMG 2217

 

Składniki:

  • Ciasto:

150g świeżego szpinaku Baby

3 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki oleju

  • Żelka malinowa:

500g mrożonych malin

2 galaretki malinowy

2 szklanki wody

  • Nasączenie:

pół szklanki wody

2-3 łyżki soku z cytryny

  • Krem Raffaello:

500ml śmietanki kremówki 36%

250g serka mascarpone

5 łyżek cukru pudru

ok 0,5 szklanki wiórków kokosowych

  • Dodatkowo:

pół szklanki wiórków kokosowych do posypania

opcjonalnie pralinki Raffaello do dekoracji

 

Leśne Raffaello z malinami - IMG 2233

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: szpinak zalewamy olejem i całość blendujemy na gładką papkę ***

Leśne Raffaello z malinami - IMG 1872

*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy ***

Leśne Raffaello z malinami - IMG 1882

*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ***

Leśne Raffaello z malinami - IMG 1884

*** Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników ***

Leśne Raffaello z malinami - IMG 1887

*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm) ***

Leśne Raffaello z malinami - IMG 1890

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka ***

Leśne Raffaello z malinami - IMG 1894

*** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty ***

Leśne Raffaello z malinami - 470A9E64 E24C 49B2 B525 22BD1C1F775F

***Dolny blat umieszczamy ponownie w foremce ***

Leśne Raffaello z malinami - 0F307249 5E94 4C75 B4F7 DD22D4C6F8AF

*** Przygotowujemy żelkę malinową. Mrożone maliny przekładamy do garnka i zalewamy wodą (2 szklanki) ***

Leśne Raffaello z malinami - IMG 8087

*** Całość zagotowujemy i gotujemy przez chwilę, aż maliny się rozmrożą. Gorące zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki. Dokładnie ieszamy i odkładamy do przestudzenia ***

Leśne Raffaello z malinami - IMG 6713 scaled e1710060974376

*** Przestudzone maliny wylewamy na blaszkę w której piekliśmy biszkopt wyłożoną folią spożywczą. Gdy zupełnie ostygną, wkładamy całość do lodówki do całkowitego stężenia ***

Leśne Raffaello z malinami - IMG 8092

*** Przygotowujemy krem. Do misy miksera wlewamy śmietankę, przekładamy mascarpone i wsypujemy cukier puder.  Wszystko miksujemy razem do uzyskania gęstego kremu ***

Leśne Raffaello z malinami - IMG 8102

*** Do kremu dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych, mieszamy. Krem dzielimy na trzy części ***

Leśne Raffaello z malinami - IMG 8103

*** Pierwszy blat biszkoptu nasączamy wodą wymieszaną sokiem z cytryny ***

Leśne Raffaello z malinami - IMG 1993

*** Na cieście rozsmarowujemy pierwszą część kremu. Na kremie układamy żelkę malinową, a na żelce rozsmarowujemy kolejną warstwę kremu ***

Leśne Raffaello z malinami - IMG 1984

*** Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy go. Na wierzchu rozsmarowujemy ostatnią część kremu i posypujemy całość równomiernie wiórkami kokosowymi ***

Leśne Raffaello z malinami - IMG 1994

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny ***

Leśne Raffaello z malinami - IMG 2233

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE

Leśne Raffaello z malinami - IMG 2028

Leśne Raffaello z malinami - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Leśne Raffaello z malinami - IMG 1742

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry