Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z makaronem


Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z makaronem

Dziś podsyłam pomysł na szybki i pyszny obiad. Soczyste klopsiki z makaronem w smakowitym sosie z dodatkiem pieczarek i pora. Bardzo smaczny i treściwy obiad. Polecam!

Składniki:

350 g mielonego mięsa wieprzowego

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

przyprawy: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

1 cebula

1 niewielki por

150 g pieczarek

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

200 g makaronu

100 ml śmietany kremówki

100 ml gęstego jogurtu naturalnego

150 g wody

olej do smażenia

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

*** Do mielonego mięsa dodajemy białko od jajka (żółtko zostawiamy do zaciągnięcia sosu), bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko razem smażymy ciągle mieszając. Gdy pieczarki lekko zbrązowieją dodajemy pokrojony por ***

*** Wszystko przez chwilę podsmażamy, a następnie dokładamy klopsiki i zalewamy wodą. Dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez kilka minut ***

*** W tym czasie makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. W szklance lub miseczce mieszamy śmietanę z jogurtem oraz żółtkiem, całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem ***

*** Całość wlewamy na patelnię, dodajemy ugotowany makaron i gotujemy, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną paprykę. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie