Gulasz wieprzowy z piekarnika


Gulasz wieprzowy z piekarnika

Dziś polecam gulasz, który praktycznie robi się sam, wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w foliowym rękawie do pieczenia i włożyć do piekarnika. Bardzo ciekawa opcja na szybki i pyszny obiad. Do takiego gulaszu proponuje podać ziemniaczki upieczone jednocześnie z mięskiem w piekarniku.

 

 

Składniki:

1 kilogram mięsa wieprzowego – łopatka lub szynka

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

Marynata:

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka oleju

2 łyżki pikantnego ketchupu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

1 łyżeczka ostrej papryki

 

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy ***

*** Składniki marynaty umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy ***

*** Mięso, cebulę i czosnek umieszczamy w woreczku przeznaczonym do pieczenia. Całość zalewamy marynatą, szczelnie zawiązujemy i obracamy woreczkiem tak aby cała zawartość pokryła się sosem. Gulasz w foliowym rękawie umieszczamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 70 minut. Po upieczeniu delikatnie rozcinamy woreczek i gulasz przekładamy do miski. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą ***

*** SMACZNEGO ***

Idealnie do tej potrawy będą pasować także ziemniaczki upieczone w piekarniku jednocześnie z gulaszem. Przepis:

Pieczone ziemniaczki harmonijkowe