Kruche paszteciki z kapustą i grzybami


Kruche paszteciki z kapustą i grzybami

Są mięciutkie, kruche i rozpływają się w ustach. Idealnie smakują zarówno jako przekąska, jak i w towarzystwie czerwonego barszczu. Można zajadać na ciepło jak i na zimno.  Paszteciki zachwycają smakiem i aromatem, polecam je na święta, domowe przyjęcia i inne okazje. Przepis jest prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu :))

Składniki:

Farsz wykonany według tego przepisu: Kapusta z grzybami

Ciasto:

350g mąki

200g masła lub margaryny

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

100g gęstej kwaśnej śmietany

 

*** W pierwszej kolejności wykonujemy farsz, czyli kapustę z grzybami ( według TEGO przepisu) ***

*** Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę ***

*** Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Wzdłuż jednego boku układamy porcje farszu ***

*** Ciasto zwijamy tak aby farsz znajdował się w środku. Powstały wałek odcinamy od reszty ciasta ***

*** Wałek kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Gotowe paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odstępach od siebie ponieważ trochę urosną podczas pieczenia. Postępujemy tak, aż do wyczerpania ciasta. Następnie smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Na pasztecikach robimy małe nacięcia ***

*** Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 30 minut- do zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami