Sałatka Big Mac


Sałatka Big Mac

Rewelacyjna sałatka, która z pewnością stanie się hitem każdej imprezy. Jest bardzo efektowna i mega smaczna, wyglądem przypomina popularnego hamburgera. Idealna na spotkanie z przyjaciółmi, domową imprezkę czy nawet zwykłą kolacje w rodzinnym gronie. Polecam!

Składniki:

0,5kg mielonego mięsa wołowego

4 duże bułki hamburgerowe ( mogą być kupne lub domowe, ja upiekłam bułki z TEGO przepisu)

3/4 główki sałaty lodowej

1 pomidor

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół pomarańczowej)

15 dkg żółtego sera

4 ogórki konserwowe

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka musztardy

2 łyżki pikantnego ketchupu

1 łyżka masła

Sól, pieprz, ostra papryka mielona

olej do smażenia

 

 

*** Mięso mielone smażymy na mocno rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i odkładamy do wystudzenia ***

*** Bułki przekrawamy wzdłuż na połówki (ja upiekłam mini bułeczki hamburgerowe ;)) Wszystkie spody kroimy w kostkę a górne części odkładamy na później ***

*** Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone bułki i smażymy, ciągle mieszając, do momentu, aż pieczywo się przyrumieni. Przekładamy do miski i studzimy ***

*** W dużej misce sałatkowej umieszczamy połowę grzanek, a na nich połowę usmażonego mięsa ***

*** Przygotowujemy sos: do miseczki wkładamy drobno posiekaną cebulę oraz dwa ogórki konserwowe, dodajemy przeciśnięty czosnek, majonez, jogurt, musztardę oraz ketchup i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę ***

***Na grzanki i mięso, które wcześniej umieściliśmy w misce, wylewamy połowę sosu. Na sos wykładamy pokrojonego pomidora i paprykę. Całość przykrywamy połową pokrojonej sałaty ***

*** Na sałatę wykładamy resztę grzanek, na grzankach pozostałe mięso i wszystko oblewamy resztą sosu. Dwa ogórki konserwowe kroimy w plasterki i wykładamy na wierzchu. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i wysypujemy na ogórki ***

*** Na serze układamy resztę sałaty i górne części bułek, pokrojone w kostkę ***

*** Sałatkę najlepiej podać zaraz po przyrządzeniu, ale na drugi dzień też jest dobra ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Sałatka Leśna polana

9
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Adrian
Gość
Adrian

Pyszna sałatka!!! Była prawdziwym hitem imprezy. Dziękuje za super przepis 🙂

Malwina Pieta
Gość
Malwina Pieta

Sałatka wytestowan z mięsem mielonym jest przpeyszna polecam

Piotr
Gość
Piotr

Musze przyznac ze slaski szałot i tak jest dla mnie nr 1, ale ta salatka laduje na pozycji nr 2, sam sos to jest majstersztyk 🙂 Zrobilem na urodziny zony i byla bomba. Minusem jest niestety nie maly koszt salatki, ale wrazenia smakowe wynagrzadzaja wszystko.

Pati
Gość
Pati

Gdzie kupie mini buleczki?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Ta sa łatka jest świetna!

Malwina Pieta
Gość
Malwina Pieta

A czy zamiast mielonego można fileta z kurczaka

Patrycja
Gość
Patrycja

A gdzie druga część sałaty?