Sałatka Big Mac


Sałatka Big Mac

Rewelacyjna sałatka, która z pewnością stanie się hitem każdej imprezy. Jest bardzo efektowna i mega smaczna, wyglądem przypomina popularnego hamburgera. Idealna na spotkanie z przyjaciółmi, domową imprezkę czy nawet zwykłą kolacje w rodzinnym gronie. Polecam!

Składniki:

0,5kg mielonego mięsa wołowego

4 duże bułki hamburgerowe ( mogą być kupne lub domowe, ja upiekłam bułki z TEGO przepisu)

3/4 główki sałaty lodowej

1 pomidor

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół pomarańczowej)

15 dkg żółtego sera

4 ogórki konserwowe

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka musztardy

2 łyżki pikantnego ketchupu

1 łyżka masła

Sól, pieprz, ostra papryka mielona

olej do smażenia

 

 

*** Mięso mielone smażymy na mocno rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i odkładamy do wystudzenia ***

*** Bułki przekrawamy wzdłuż na połówki (ja upiekłam mini bułeczki hamburgerowe ;)) Wszystkie spody kroimy w kostkę a górne części odkładamy na później ***

*** Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone bułki i smażymy, ciągle mieszając, do momentu, aż pieczywo się przyrumieni. Przekładamy do miski i studzimy ***

*** W dużej misce sałatkowej umieszczamy połowę grzanek, a na nich połowę usmażonego mięsa ***

*** Przygotowujemy sos: do miseczki wkładamy drobno posiekaną cebulę oraz dwa ogórki konserwowe, dodajemy przeciśnięty czosnek, majonez, jogurt, musztardę oraz ketchup i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę ***

***Na grzanki i mięso, które wcześniej umieściliśmy w misce, wylewamy połowę sosu. Na sos wykładamy pokrojonego pomidora i paprykę. Całość przykrywamy połową pokrojonej sałaty ***

*** Na sałatę wykładamy resztę grzanek, na grzankach pozostałe mięso i wszystko oblewamy resztą sosu. Dwa ogórki konserwowe kroimy w plasterki i wykładamy na wierzchu. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i wysypujemy na ogórki ***

*** Na serze układamy resztę sałaty i górne części bułek, pokrojone w kostkę ***

*** Sałatkę najlepiej podać zaraz po przyrządzeniu, ale na drugi dzień też jest dobra ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Sałatka Leśna polana

4 3 votes
Article Rating

Leave a Reply

11 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Adrian
Adrian
2 lat temu

Pyszna sałatka!!! Była prawdziwym hitem imprezy. Dziękuje za super przepis 🙂

Klaudia
Klaudia
5 miesięcy temu

Czy sałatkę z mięsem mielonym je się na zimno?

Malwina Pieta
Malwina Pieta
10 miesięcy temu

Sałatka wytestowan z mięsem mielonym jest przpeyszna polecam

Piotr
Piotr
1 rok temu

Musze przyznac ze slaski szałot i tak jest dla mnie nr 1, ale ta salatka laduje na pozycji nr 2, sam sos to jest majstersztyk 🙂 Zrobilem na urodziny zony i byla bomba. Minusem jest niestety nie maly koszt salatki, ale wrazenia smakowe wynagrzadzaja wszystko.

Pati
Pati
1 rok temu

Gdzie kupie mini buleczki?

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Ta sa łatka jest świetna!

Malwina Pieta
Malwina Pieta
1 rok temu

A czy zamiast mielonego można fileta z kurczaka

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

A gdzie druga część sałaty?