Sałatka Big Mac


Sałatka Big Mac

Rewelacyjna sałatka, która z pewnością stanie się hitem każdej imprezy. Jest bardzo efektowna i mega smaczna, wyglądem przypomina popularnego hamburgera. Idealna na spotkanie z przyjaciółmi, domową imprezkę czy nawet zwykłą kolacje w rodzinnym gronie. Polecam!

Składniki:

0,5kg mielonego mięsa wołowego

4 duże bułki hamburgerowe ( mogą być kupne lub domowe, ja upiekłam bułki z TEGO przepisu)

3/4 główki sałaty lodowej

1 pomidor

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół pomarańczowej)

15 dkg żółtego sera

4 ogórki konserwowe

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka musztardy

2 łyżki pikantnego ketchupu

1 łyżka masła

Sól, pieprz, ostra papryka mielona

olej do smażenia

 

 

*** Mięso mielone smażymy na mocno rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i odkładamy do wystudzenia ***

*** Bułki przekrawamy wzdłuż na połówki (ja upiekłam mini bułeczki hamburgerowe ;)) Wszystkie spody kroimy w kostkę a górne części odkładamy na później ***

*** Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone bułki i smażymy, ciągle mieszając, do momentu, aż pieczywo się przyrumieni. Przekładamy do miski i studzimy ***

*** W dużej misce sałatkowej umieszczamy połowę grzanek, a na nich połowę usmażonego mięsa ***

*** Przygotowujemy sos: do miseczki wkładamy drobno posiekaną cebulę oraz dwa ogórki konserwowe, dodajemy przeciśnięty czosnek, majonez, jogurt, musztardę oraz ketchup i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę ***

***Na grzanki i mięso, które wcześniej umieściliśmy w misce, wylewamy połowę sosu. Na sos wykładamy pokrojonego pomidora i paprykę. Całość przykrywamy połową pokrojonej sałaty ***

*** Na sałatę wykładamy resztę grzanek, na grzankach pozostałe mięso i wszystko oblewamy resztą sosu. Dwa ogórki konserwowe kroimy w plasterki i wykładamy na wierzchu. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i wysypujemy na ogórki ***

*** Na serze układamy górne części bułek, pokrojone w kostkę ***

*** Sałatkę najlepiej podać zaraz po przyrządzeniu, ale na drugi dzień też jest dobra ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Sałatka Leśna polana