Boloński garnek z kukurydzą i papryką
Kolejny pomysł na szybkie i smaczne danie jednogarnkowe. Przepis na boloński garnek z groszkiem i marchewką, znajduje się już od jakiegoś czasu na moim blogu i zauważyłam, że cieszy się on ogromnym powodzeniem. Ja również bardzo lubię to danie bo jest proste, pyszne a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dziś polecam Wam bardzo podobną potrawę, w której dla urozmaicenia zmieniłam kilka składników, czyli boloński garnek z kukurydzą i papryką
Składniki na boloński garnek z papryką i kukurydzą
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 szklanka makaronu (użyłam makaronu świderki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 szklanki wody lub bulionu
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, papryka słodka oraz ostra
- opcjonalnie: zielona pietruszka do posypania
- olej do smażenia
Przepis na boloński garnek – szybkie danie jednogarnkowe
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na oleju, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i dokładamy mięso mielone.
Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz kukurydzę, mieszamy i całość zalewamy bulionem.
Zagotowujemy, a następnie wsypujemy szklankę makaronu.
Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 6-7 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Możemy także dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
*** SMACZNEGO ***
Przepis na oryginalny boloński garnek znajdziecie tutaj:
Polecam również:
Dania jednogarnkowe – pomysły na szybkie i pyszne obiady!















