Zaplatana pizza warkocz


Zaplatana pizza

Kolejna wariacja na temat pizzy – warkocz z ciasta wypełniony farszem z szynki, salami i żółtego sera oraz zapieczony z ziołowo-czosnkowym masłem. To danie przyciąga nie tylko wzrok ale również kusi wspaniałym smakiem i cudownym aromatem. Polecam!

( Do pizzy podałam ketchup z cukinii, który bardzo lubimy, przepis znajdziecie tutaj )

 

Składniki:

ciasto na pizze z tego przepisu : Idealne ciasto do pizzy

15 dkg żółtego sera

10 dkg szynki

10 dkg salami

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

Zioła: bazylia, oregano, pietruszka (łącznie 1 łyżka ziół )

*** Przygotowujemy ciasto na pizze (według TEGO przepisu) i dzielimy je na trzy części ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach natomiast szynkę oraz salami kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy razem ***

*** Każdą część ciasta rolujemy a następnie rozwałkowujemy na płasko. Na paskach ciasta układamy farsz i dokładnie zaklejamy brzegi, w ten sposób powstaną nam trzy wałki ***

   

*** Górne końce wałków sklejamy razem i zaplatamy naprzemiennie, tak jak splata się warkocz, dolne końce również sklejamy ***

 

*** Pizze umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz zioła (świeże lub suszone) i wszystko razem blendujemy (jeżeli nie mamy możliwości użyć blendera, możemy czosnek przecisnąć a zioła drobno posiekać i wszystko wymieszać z masłem). Uzyskanym w ten sposób masłem ziołowym smarujemy pizze ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 20 minut- do mocnego zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam również ciekawy przepis na muffinki pizzerinki:

Muffinki – pizzerinki