Placuszki z gotowanych ziemniaków

Danie na obiad, kolację lub ciepłą przekąskę

Placuszki z gotowanych ziemniaków

Kiedy zdarzy się, że zostaną nam z obiadu gotowane ziemniaki, możemy przyrządzić z nich wspaniałe, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku placuszki. Zazwyczaj podaje do nich sos tzatziki (przepis tutaj ) i wędzonego łososia ale myślę, że z dodatkami można tu sobie pokombinować wedle gustu. Takie placuszki świetnie sprawdzą się jako kolacja czy obiad a także ciepła przekąska. Polecam serdecznie :))

Ziemniaczane placuszki

Składniki:

około 300g ugotowanych ziemniaków

100ml mleka

1 jajko

4 łyżki mąki

1 niewielka cebulka

sól oraz pieprz- do smaku

olej do smażenia

 

*** Ziemniaki rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, najlepiej zrobić to na ciepło, jeśli mamy ziemniaki z poprzedniego dnia to możemy włożyć je do garnka, zalać gorącą wodą, podgotować przez chwile, odcedzić i wówczas rozgnieść. Następnie lekko przestudzamy, a potem dodajemy mleko, mąkę oraz jajko i dokładnie mieszamy ***

Ziemniaki rozgniatamy i łączym z mąką i jajkiem

*** Do masy ziemniaczanej dodajemy drobno pokrojoną cebulkę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy ***

Duszone ziemniaczki na placuszki ziemniaczane

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy małe placuszki- z dwóch stron na złoty kolor ***

Placuszki ziemniaczane smażone na patelni

*** Podajemy na ciepło. Placuszki wspaniale smakują z wędzonym łososiem oraz sosem tzatziki ***

Placuszki ziemniaczane na pyszną przekąskę

Placki z ziemniaków z sosem

*** SMACZNEGO ***

A tutaj znajdziecie przepis na klasyczny sos tzatziki:

Sos tzatziki