Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami


Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Dziś serwuje delikatne,kruche z zewnątrz oraz mięciutkie w środku paszteciki drożdżowe.  Wyborne, bardzo puszyste,  nadziane pysznym farszem z kapusty i grzybów wprost rozpływają się w ustach…

Polecam :))

 

Puszyste paszteciki nadziane kapustą i grzybami

Składniki:

350g mąki pszennej

7g suchych drożdży instant

1 łyżka cukru

1 szklanka ciepłego mleka

3 żółtka

100 gram bardzo miękkiego masła

1 płaska łyżeczka soli

1 jajko- do smarowania pasztecików

 

Składniki na farsz:

0,5 kg kapusty kwaszonej z marchewką

100g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek

1 cebula

2 liście laurowe

1 łyżka masła

3 kulki ziela angielskiego

sól i pieprz

 

*** Kapustę płuczemy żeby nie była zbyt kwaśna i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy, przestudzamy i usuwamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i przesmażamy a następnie dusimy na patelni razem z drobno posiekaną cebulką. Przekładamy do ugotowanej kapusty, dodajemy masło, mieszamy i wszystko razem podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz możemy jeszcze drobno pokroić ***

Farsz do pasztecików z kapusty i grzybów

*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, suche drożdże, cukier oraz sól i mieszając dodajemy żółtka. Ciasto wyrabiamy przez około 3 minuty a następnie stopniowo dodajemy miękkie masło i ugniatamy do czasu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne oraz przestanie kleić się do rąk. Następnie wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę ***

Zagniecone ciasto na paszteciki

*** Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na stolnice i wygniatamy jeszcze przez chwilę aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na długi, dość cienki prostokąt ***

Rozwałkowane ciasto

*** Po środku ciasta układamy nadzienie i zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku ***

Nadzienie z kapusty z grzbami na cieście

Zrolowane ciasto z nadzieniem w środku

*** Ruloniki kroimy na około 5 centymetrowe kawałki, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy pod przykryciem na około pół godziny w ciepłe miejsce ***

Rolada z nadzieniem z kapusty i grzybów pocięta na kawałki

 

*** Paszteciki smarujemy z wierzchu rozmieszanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy na złoty kolor przez około 30 minut ***

Paszteciki z ciasta z farszem po wyjęciu z piekarnika

Pyszne drożdzowe paszteciki

*** SMACZNEGO ***