Najlepsze kruche rogaliki z marmoladą
Rogaliki wprost rozpływają się w ustach, są kruche i bardzo mięciutkie, a do tego przepyszne. Robi się je łatwo i szybko. Polecam najlepsze kruche rogaliki z marmoladą jakie jadłam.
![]()
Składniki na kruche rogale
- 3 szklanki mąki
- 250g zimniej margaryny lub masła (użyłam pół na pół)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko do posmarowania rogali,
- marmolada, masa makowa albo czekolada – do nadziewania,
- cukier puder do posypania lub polukrowania rogalików
![]()
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.
![]()
Następnie ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki na około 1 godziną. Po tym czasie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na szerszej części trójkątów nakładamy marmoladę lub inne wybrane nadzienie.
![]()
Trójkąciki z nadzieniem zwijamy do środka formując rogaliki. Gotowe kruche rogale z marmoladą układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem
![]()
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 30 minut- do mocnego zrumienienia.
![]()
Następnie rogale studzimy i obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
![]()
W celu uzyskania lukru, cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą.
![]()
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
KRUCHE ROGALIKI (CIASTO SEROWE) PRZEPIS TUTAJ
ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM JABŁKOWO CYNAMONOWYM PRZEPIS TUTAJ
SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ
MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ
POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ
IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ