Pączki na tłusty czwartek

Pączki

Pączki

Jak jest tłusty czwartek to muszą być pączki w końcu ten dzień jest tylko raz w roku. W taki dzień możemy sobie na chwilę pozwolić na nie liczenie kalorii. Przepis na tę pyszne pączki jak i instrukcję ich wykonania dostałam rok temu od mojej znajomej (rewelacyjnej kucharki) Krysi. Poniżej podzielę się z wami tym przepisem.

Pączki gotowe na tłusty czwartek

SKŁADNIKI:
  • 8 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kg mąki
  • 10 dkg masła
  • 10 dkg drożdży
  • 50 ml spirytusu
  • 1 szklanka mleka + 3/4 szklanki mleka do rozczynu
  • 4 kostki planty lub smalcu
Poniżej przepis

W pierwszej kolejności robimy rozczyn: 3/4 szklanki letniego mleka + kostka drożdży + 3 łyżeczki cukru + 3 łyżki mąki – następnie wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 do 30 minut

Rozczyn na pączki w trakcie przygotowania

Mój rozczyn wyrósł w 15 minut

Rozczyn wyrósł w 15 minut i wygląda tak
W następnej kolejności ucieramy żółtka z cukrem – do białości (za pomocą miksera). Następnie dodajemy spirytus i nadal ucieramy aż zgęstnieje

Żółtka utarte z cukrem
Później musimy roztopić i ostudzić masło, a gdy juz to zrobimy to wsypujemy mąkę do miski, wlewamy letnie mleko, dodajemy masę jajeczną oraz wyrośnięte drożdże i mocno wyrabiamy (ciasto dość mocno się klei- ja je wyrabiam w lateksowych rękawiczkach). Później dodajemy masło do ciasta i dość długo wyrabiamy na jednolitą masę

Ciasto na pączki w trakcie przygotowania
Na koniec ciasto lekko poprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut do 1 godziny

Ciasto na pączki wyrosło
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość około 1 cm

Rozwałkowane ciasto na pączki
Za pomocą noża delikatnie zaznaczyć połowę ciasta a szklanką o ostrych brzegach ( ja użyłam kieliszka ) zaznaczyć kółka na jednej połowie ciasta

Przygotowanie pączków
Na każde kółko nałożyć łyżeczkę gęstych powideł lub ulubionych konfitur (ja użyłam powideł śliwkowych)

Na przygotowanym cieście układamy gęste powidła
Część ciasta z kółeczkami przykrywamy drugą połową ciasta. W miejscach gdzie są widoczne górki wyciskamy szklanką kółka, tak aby konfitura była w miarę możliwości  na samym środku naszego pączka.

Wyciskamy szklanką kółka i robimy pączki
Resztę ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i powtarzamy wszystkie powyższe czynności.

Ciasto na pączki z powidłami
Pączków nie trzeba dodatkowo sklejać, dobrze się trzymają, konfitura nie powinna wyciekać podczas pieczenia.

Pączki z ciasta jeszcze surowe
Wykrojone pączki pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Mi z tego ciasta wyszły 24 sztuki

Pączki gotowe do smażenia
Na wysokiej patelni lub w dużym garnku roztapiamy plante lub smalec. Pączki wysmażamy często obracając na ciemno brązowy kolor (około 5-6 minut na średnim ogniu).

 Pączki wysmażamy na smalcu
Pączki posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem albo czekoladą

Pączki na tłusty czwartek

 

Pączki z powidłami na tłusty czwartek
***SMACZNEGO :)***

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewijanie do góry