Serniko-jabłecznik - 07C69A44 4D7B 4DE3 B8D7 418DFE906378

Serniko-jabłecznik

Serniko-jabłecznik

Delikatne, aksamitne i wprost przepyszne ciasto, które składa się aż z czterech warstw, gdzie wszystkie z nich, łącznie z polewą są pieczone. Polecam!

 

Serniko-jabłecznik - 07C69A44 4D7B 4DE3 B8D7 418DFE906378

 

Składniki:

  • Ciasto:

3/4 szklanki mąki pszennej

100g zimnego masła

1 żółtka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

3 płaskie łyżki cukru

  • Warstwa jabłkowa:

1kg jabłek

1 łyżka cukru

1 kisiel cytrynowy

  • Masa serowa:

0,5kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)

3 jajka

3/4 szklanki cukru

1 budyń waniliowy bez cukru

50g masła

  • Polewa śmietankowa:

350g kwaśnej śmietany 18%

3 płaskie łyżki cukru pudru

 

Serniko-jabłecznik - 8A921E66 CE3C 40D4 BD7B 9D011EFA8A35

 

 

*** Przygotowujemy ciasto. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i zimne masło siekamy nożem ***

Serniko-jabłecznik - 4A2AD3D3 4655 48B5 AE22 342A837603D7

*** Dodajemy żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania warstwy jabłkowej ***

Serniko-jabłecznik - 7F17EEF6 17D6 45FB B7C2 CBA9D31D0D30

*** Warstwa jabłkowa. Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnuszka i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut – od czasu do czasu mieszając. Odlewamy powstały sok, dodajemy cukier, mieszamy i studzimy ***

Serniko-jabłecznik - CC994193 9B34 4853 8E94 CC320C83401E

*** Po przestudzeniu dodajemy kisiel w proszku, mieszamy ***

Serniko-jabłecznik - B2A79BE7 E39D 4CB4 BC02 4DDFEFED22B4

*** Ciasto wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem (moja blaszka ma wymiary 21x21cm) ***

Serniko-jabłecznik - 8B3D9EFC 09A6 47BE ADE7 D22EDD1E4165

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia ***

Serniko-jabłecznik - 4A4B1064 F5A5 4055 A5B1 0DC9270A3046

*** Przygotowujemy masę serową. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odkładamy ***

Serniko-jabłecznik - B3CC393B FF61 4A54 8B38 39442B7B5559

*** Do sera dodajemy żółtka, cukier, budyń w proszku i rozpuszczone oraz ostudzone masło. Wszystko krótko miksujemy. Dodajemy pianę z białek i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

Serniko-jabłecznik - BD91D725 A2A4 488D B776 531D250E5DA4

*** Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, wyrównujemy ***

Serniko-jabłecznik - 222C0272 266D 4420 8724 2A20714F5B0E

*** Na wierzch wylewamy delikatnie masę serową, wyrównujemy ***

Serniko-jabłecznik - D00022DA C3CF 488C 89B8 8BE33DD1EB84

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150’C i pieczemy przez 70 minut ***

Serniko-jabłecznik - 264FCAAC EF7E 415B 9420 A0C1840616E7

*** Polewa śmietankowa. Śmietanę mieszamy dokładnie z cukrem pudrem ***

Serniko-jabłecznik - 6C43EE03 3E49 4028 8A36 7FB57D0E691A

*** Całość wylewamy na gorący sernik. Wstawiamy ponownie  do piekarnika, podkręcamy temperaturę do 170’C i pieczemy jeszcze przez 10 minut ***

Serniko-jabłecznik - 32C8380B 5D2C 46BA 999D 667C56E337AD

*** Kroimy po całkowitym wystudzeniu ***

Serniko-jabłecznik - 07C69A44 4D7B 4DE3 B8D7 418DFE906378

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Serniko-jabłecznik - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Serniko-jabłecznik - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Serniko-jabłecznik - IMG 1742

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry