Pączki pieczone


Pączki pieczone

Pączki z piekarnika to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych, smażonych na głębokim tłuszczu. Wychodzą puszyste i mięciutkie, są mniej kaloryczne i chyba łatwiejsze w wykonaniu. Naprawdę pyszne. Polecam wypróbować ten przepis!

 

 

Składniki:

100g masła

250ml mleka

0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania

14g suchych drożdży instant (2 opakowania)

100g cukru

4 żółtka

1 jajko

  • Dodatkowo:

białko jajka do posmarowania pączków

powidła lub konfitura do nadziania

cukier puder do posypania

lub lukier do polania

 

 

*** Żółtka i jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę ***

*** Masło roztapiamy i zdejmujemy z palnika. Do ciepłego masła wlewamy mleko i wsypujemy drożdże, mieszamy ***

*** Do miski z ubitymi jajkami dosypujemy mąkę i pomału mieszając wlewamy masło z mlekiem ***

*** Całość dobrze zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, ciasto wychodzi dość klejące, ale lepiej nie podsypywać zbytnio mąką ***

*** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 1 cm ***

*** Dużą szklanką wycinamy w cieście kółka ***

*** Na każdym kółku układamy po około pół łyżeczki konfitury lub powideł ***

*** Sklejamy ciasto z nadzieniem jak sakiewkę ***

*** Formujemy kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu ***

*** Przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Pozostałe ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nadziewamy i układamy na drugiej blaszce. Z podanych składników wyszło mi 26 pączków. Tuż przed pieczeniem pączki smarujemy rozbełtanym białkiem jajka ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 13-15 minut – do mocnego zrumienienia ***

*** Po wystudzeniu pączki polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Pączki i faworki karnawałowe  Przepis tutaj (KLIK)

 

KOMENTARZE