Ziemniaczki zapiekane z pieczarkami i boczkiem


Ziemniaczki zapiekane z pieczarkami i boczkiem

Prosta ale efektowna przekąska, którą można podać na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, do grilla, do sałatki na kolację albo jako ciepła przystawka na przyjęciu. Te ziemniaczki są naprawdę mega pyszne, a przy tym bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 10 większych ziemniaków

200g boczku wędzonego

1 cebula

1 ząbek czosnku

200g pieczarek

pół pęczka natki pietruszki

100g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella)

1 łyżka masła klarowanego

Przyprawy: sól i pieprz

 

 

*** Ziemniaki obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, delikatnie solimy  i gotujemy prawie do miękkości ***

*** Odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy ***

*** Czas w którym ziemniaki się gotują wykorzystujemy na przygotowanie farszu. Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia ***

*** Dokładamy masło oraz pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy ***

*** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, zdejmujemy z palnika, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, mieszamy ***

*** Wydrążone ziemniaczki wypełniamy farszem ***

*** Całość i posypujemy startym serem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE