Pączki jogurtowe z wiśniami


Pączki jogurtowe z wiśniami

Niezwykle delikatne i puszyste pączusie, które wprost rozpływają się w ustach. Dzięki jogurtowi dłużej zachowują świeżość, a nadzienie z wisienek to miła i smakowita niespodzianka, która nadaje im lekko kwaskowego kontrastu smakowego. Są pyyyszne!

Oczywiście pączki możemy nadziać w dowolny sposób, według indywidualnych upodobań, jak tylko lubimy 😉

 

 

Składniki:

50g świeżych drożdży

1/3 szklanki ciepłego mleka

3 łyżki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego -16 g

500g mąki pszennej

250g gęstego jogurtu naturalnego

6 żółtek z dużych jaj (lub 7 z małych)

1 łyżka spirytusu lub octu 10%

100g roztopionego masła

szczypta soli

opcjonalnie 1-2 krople olejku pomarańczowego

  • Dodatkowo:

olej lub smalec do smażenia

1 słoik wiśni w syropie

cukier puder do posypania pączków

 

 

*** Do miseczki wlewamy ciepłe (ale nie gorące) mleko, wsypujemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, wkruszamy drożdże, mieszamy. Całość odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia ***

*** Do miski przekładamy żółtka, wsypujemy resztę cukru oraz cukier waniliowy i ucieramy przez chwilę. Możemy użyć miksera lub wymieszać wszystko ręcznie za pomocą trzepaczki ***

*** Dodajemy mąkę, jogurt, wyrośnięte drożdże oraz spirytus lub ocet. Całość dobrze wyrabiamy, można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy do czasu, aż masło dobrze połączy się z ciastem ***

*** Miskę z ciasta przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę ***

*** Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę na podsypanej mąką stolnicy ***

*** Ciasto dzielimy na 20 części z których formujemy kulki ***

*** Każdą kulkę spłaszczamy i w środku układamy po 2-3 odsączone z soku wisienki ***

*** Ciasto z wisienkami zaklejamy tworząc okrągłe pączki ***

*** Układamy na podsypanej mąką stolnicy zlepieniem do dołu ***

*** Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut (im dłużej tym lepiej) ***

*** Rozgrzewamy olej i partiami smażymy pączki. Uwaga, olej nie może być zbyt gorący ponieważ wówczas pączki będą przypalać się z zewnątrz, a nadal będą surowe w środku. Najlepiej rozgrzać olej, potem mocno zmniejszyć moc palnika, po chwili wrzucić pierwszego pączka, usmażyć z dwóch stron, wyjąć i sprawdzić czy jest dobrze dopieczony w środku ***

*** Smażymy z dwóch stron po około 2-3 minuty. W razie potrzeby zmniejszamy lub zwiększamy moc palnika w trakcie smażenia ***

*** Po wyjęciu pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i od razu posypujemy cukrem pudrem ***

*** Zamiennie pączki możemy po przestudzeniu polukrować ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE