Pączki jogurtowe - 6D4B2AFB EFBD 42F0 91BB AD67D073713C

Pączki jogurtowe

Pączki jogurtowe

Lekkie i puszyste pączki z ciasta drożdżowego, do którego zamiast mleka dodajemy jogurt naturalny. Ciasto jest dzięki temu delikatne i mięciutkie a pączki wychodzą przepyszne. Polecam!

 

Pączki jogurtowe - 6D4B2AFB EFBD 42F0 91BB AD67D073713C

 

Składniki:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

300g mąki pszennej

15g drożdży

250g  jogurtu naturalnego

50g cukru pudru

2 żółtka

40g masła

szczypta soli

  • Dodatkowo:

Olej lub smalec do smażenia

Dżem lub marmolada do nadziania pączków

cukier puder do posypania

 

 

*** Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i umieszczamy w nim rozkruszone drożdże oraz 50g jogurtu. Jogurt i drożdże delikatnie mieszamy dodając do nich trochę mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut ***

Pączki jogurtowe - 01CC31F4 B1AB 480E 98B1 E625658C08E7

*** Masło roztapiamy i studzimy ***

Pączki jogurtowe - 2DB76616 6E83 4CC7 9A93 BA4083CC19DC

*** Do rozczynu z drożdży dodajemy roztrzepane żółtka, cukier, resztę jogurtu oraz szczyptę soli, mieszamy. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo ostudzone masło ***

Pączki jogurtowe - 2718253A 0878 4FB4 BD9A 783D8EB498D6

*** Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godziną do wyrośnięcia ***

Pączki jogurtowe - E50304FE 7F15 4917 8F57 106B8FA8D49E

*** Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki ( u mnie wyszło ich 24 sztuki), formujemy kulki  i układamy na podsypanym mąką blacie ***

Pączki jogurtowe - 61F74522 7087 44DE 8C98 7009554BC700

*** Pączki odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia ***

Pączki jogurtowe - A5959EEA E432 4A79 9D86 4AF959BEC978

*** W międzyczasie w garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do 175’C. Pączki smażymy z dwóch stron na złoty kolor ***

Pączki jogurtowe - C91E5F01 376A 4353 8394 25E25314DD85

*** Po wyjęciu z garnka pączki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Nadziewamy gdy będą jeszcze lekko ciepłe. Gdy pączki ostygną posypujemy je cukrem pudrem ***

Pączki jogurtowe - 6D4B2AFB EFBD 42F0 91BB AD67D073713C

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Pączki jogurtowe - FullSizeRender8 7

Pączki jogurtowe - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

Pączki jogurtowe - IMG 2028

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Pączki jogurtowe - IMG 1742

1 komentarz do “Pączki jogurtowe”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry