Pączki jogurtowe


Pączki jogurtowe

Lekkie i puszyste pączki z ciasta drożdżowego, do którego zamiast mleka dodajemy jogurt naturalny. Ciasto jest dzięki temu delikatne i mięciutkie a pączki wychodzą przepyszne. Polecam!

 

 

Składniki:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

300g mąki pszennej

15g drożdży

250g  jogurtu naturalnego

50g cukru pudru

2 żółtka

40g masła

szczypta soli

  • Dodatkowo:

Olej lub smalec do smażenia

Dżem lub marmolada do nadziania pączków

cukier puder do posypania

 

 

*** Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i umieszczamy w nim rozkruszone drożdże oraz 50g jogurtu. Jogurt i drożdże delikatnie mieszamy dodając do nich trochę mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut ***

*** Masło roztapiamy i studzimy ***

*** Do rozczynu z drożdży dodajemy roztrzepane żółtka, cukier, resztę jogurtu oraz szczyptę soli, mieszamy. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo ostudzone masło ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godziną do wyrośnięcia ***

*** Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki ( u mnie wyszło ich 24 sztuki), formujemy kulki  i układamy na podsypanym mąką blacie ***

*** Pączki odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia ***

*** W międzyczasie w garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do 175’C. Pączki smażymy z dwóch stron na złoty kolor ***

*** Po wyjęciu z garnka pączki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Nadziewamy gdy będą jeszcze lekko ciepłe. Gdy pączki ostygną posypujemy je cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Pączki jogurtowe