Fit frytki warzywne z piekarnika


Fit frytki warzywne z piekarnika

Smaczny, zdrowy, kolorowy i niskokaloryczny obiad, a dodatkowo bardzo smaczny. Pieczone frytki możemy podać z sosem czosnkowym albo ketchupem.

 

 

Składniki:

3-4 łyżki oliwy lub oleju – na 1 kilogram warzyw

przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano i bazylia

  • Warzywa do wyboru:

ziemniaki

marchew

cukinia

dynia

papryka

buraki

itp.

 

*** Warzywa typu ziemniaki, dynia obieramy i kroimy w dość grube paski ***

*** Marchew i buraki obieramy i kroimy w cieńsze paseczki ***

*** Cukinii nie obieramy a jedynie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w grubsze paski ***

*** Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w strączki ***

*** Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ***

*** Całość polewamy olejem lub oliwą i dokładnie mieszamy. Następnie warzywa posypujemy przyprawami i ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy przez 15 minut, aż warzywa zaczną się rumienić. Następnie blaszkę wyjmujemy na chwilę z piekarnika, warzywa mieszamy, tak aby przypieczone strony znalazły się na dole. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 15-20 minut – aż warzywa zrumienią się i nabiorą chrupkości ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE