Buraczki na ciepło - do obiadu - A8F889DC EF8D 4BD9 AD65 0D86F154EB00

Buraczki na ciepło – do obiadu

Buraczki na ciepło – do obiadu

Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Buraki możemy upiec w piekarniku lub ugotować jeśli wolimy, choć uważam, że pieczone są smaczniejsze.

 

Buraczki na ciepło - do obiadu - A8F889DC EF8D 4BD9 AD65 0D86F154EB00

 

Składniki:

1 kg buraków ćwikłowych

1 łyżka masła

4 łyżki śmietanki kremówki  30%

3 -4 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz mielony, cukier

 

Buraczki na ciepło - do obiadu - 38CACDA6 BC18 49AA 8940 B934AE92B3A0

 

*** Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię lub w papier do pieczenia, układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C ***

Buraczki w foli aluminiowej

*** Czas pieczenia zależy od wielkości buraków i wynosi od 45 – 60 minut. Najlepiej w trakcie pieczenia sprawdzać wykałaczką lub widelcem miękkość buraków. Następnie buraki wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia. Po tym czasie buraki obieramy ***

Buraczki na ciepło - do obiadu - 012A8221 1C31 47E5 8AB1 63BD63B60C69

*** Buraki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach lub blendujemy ***

Buraczki na ciepło - do obiadu - 0EEC3CB4 2882 4E7C A478 9024CA2C0415

*** W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy buraczki, mieszamy i przesmażamy przez około 5 minut. Następne wlewamy śmietankę i wciąż podgrzewając mieszamy. Całość doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem ***

Buraczki na ciepło - do obiadu - A8F889DC EF8D 4BD9 AD65 0D86F154EB00

*** Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu ***

Buraczki na ciepło - do obiadu - 184DDBCF 4632 4B4D 87B4 99A435848B37 e1572345608422

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Buraczki na ciepło - do obiadu - 93EEE8F8 9D45 4E41 A46D 4B44AA435F7F

Buraczki na ciepło - do obiadu - IMG 2175 1

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Buraczki na ciepło - do obiadu - IMG 1742

Buraczki na ciepło - do obiadu - IMG 3770

Buraczki na ciepło - do obiadu - IMG 2028

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry