Jajka faszerowane
Kolorowe jajka faszerowane żółtym serem, szczypiorkiem oraz rzodkiewką- pięknie i smacznie zaprezentują się na świątecznym stole, ale oczywiście nie tylko. Doskonale sprawdzą się także jako weekendowe śniadanie czy przystawka na przyjęciu. Są dość łatwe i szybkie w przygotowaniu, a wyglądają bardzo efektownie.
Składniki :
- 6 jajek
- 10 dkg żółtego sera
- 3 rzodkiewki
- Pęczek szczypiorku
- Po ćwiartce papryki: żółtej, czerwonej i pomarańczowej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- Sól i pieprz

Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach a rzodkiewki, szczypiorek i papryki drobno kroimy.
![]()
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki. Za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtka ( nie uszkadzając białek) i przekładamy do miseczki. Żółtka dusimy widelcem, dodajemy majonez, jogurt, starty żółty ser, rzodkiewki i połowę szczypiorku. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
![]()
![]()
Farsz przekładamy do wcześniej wydrążonych białek. Jajka dekorujemy z wierzchu drobno pokrojonymi papryczkami oraz szczypiorkiem.
![]()
![]()
Polecam również:
Ślicznie się prezentują i na pewno smakują tez znakomicie 🙂
bardzo dobre.
medikulum.blogspot.com zapraszam ;p
Zrobiłam smaczne i bardzo zachęcające do zjedzenia