Krokiety z młodą kapustą i mięsem
W sezonie na młodą kapustę, występuje ona w moich przepisach bardzo często. Wprost uwielbiam to warzywko. Dziś zapraszam Was na chrupiące i rumiane krokiety wypełnione pysznym farszem mięsno-warzywnym, gdzie możemy wykorzystać mięsko, które pozostało nam z poprzedniego obiadu lub na przykład z grilla albo zupy.
Składniki:
ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ
+ ciasto naleśnikowe do panierowania
1 szklanka bułki tartej
- Farsz:
ok 20 dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (u mnie gotowana pierś z kurczaka i smażony plaster karkówki)
pół główki młodej kapusty
1 cebula
1 marchew
1/3 szklanki bulionu lub wody
1 łyżka masła
1 pęczek koperku
sól, pieprz
*** Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulkę ***
*** Dodajemy drobno pokrojoną kapustę, mieszamy ***
*** Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładamy na patelnie mieszamy ***
*** Zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek ***
*** Gotujemy do czasu, aż płyn się wygotuje, a warzywa zmiękną ***
*** Dodajemy drobno pokrojone mięso, mieszamy ***
*** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ ***
*** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu ***
*** Zawijamy najpierw oba boki do środka ***
*** A następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***
*** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej ***
*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju ***
*** Smażymy z każdej strony na złoty kolor ***
*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ