Szybkie paszteciki świąteczne


Szybkie paszteciki świąteczne

Pyszne paszteciki kruchodrożdżowe. Smakowita, sycąca i pożywna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno na wigilię jak i w święta. Robi się je bardzo szybko, gdyż nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, wystarczy zagnieść wszystkie składniki i gotowe.

 

 

Składniki:

25g drożdży

100g kwaśnej śmietany 18%

1 łyżeczka cukru

250g mąki pszennej

2 żółtka (białka zostawiamy do posmarowania ciasta)

100g masła

pół łyżeczki soli

szczypta pieprzu

  • Farsz:

Kapusta z grzybami z tego przepisu (klik)

lub farsz mięsny z tego przepisu (klik)

  • Dodatkowo:

sezam lub czarnuszka do posypania

 

 

*** Przygotowujemy ciasto. Do miseczki przekładamy śmietanę, wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże i mieszamy ***

*** Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, sól i pieprz ***

*** Całość siekamy nożem ***

***dodajemy żółtka oraz śmietanę z drożdżami ***

*** Zagniatamy ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą kolejno rozwałkowujemy na kształt długiego prostokąta ***

*** Na cieście rozkładamy równomiernie farsz ***

*** Ciasto z farszem rolujemy ***

*** Rulon układamy łączeniem do dołu i smarujemy białkiem jajka ***

*** Posypujemy sezamem lub czarnuszką, u mnie pół na pół ***

*** Kroimy na ok 3 centymetrowe kawałki ***

*** Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do ładnego zrumienienia ***

*** Z podanych składników wychodzi jedna blacha pasztecików ***

***SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE