Szybkie paszteciki świąteczne
Pyszne paszteciki kruchodrożdżowe. Smakowita, sycąca i pożywna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno na wigilię jak i w święta. Robi się je bardzo szybko, gdyż nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, wystarczy zagnieść wszystkie składniki i gotowe.
Składniki:
25g drożdży
100g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka cukru
250g mąki pszennej
2 żółtka (białka zostawiamy do posmarowania ciasta)
100g masła
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
- Farsz:
Kapusta z grzybami z tego przepisu (klik)
lub farsz mięsny z tego przepisu (klik)
- Dodatkowo:
sezam lub czarnuszka do posypania
*** Przygotowujemy ciasto. Do miseczki przekładamy śmietanę, wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże i mieszamy ***
*** Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, sól i pieprz ***
*** Całość siekamy nożem ***
***dodajemy żółtka oraz śmietanę z drożdżami ***
*** Zagniatamy ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą kolejno rozwałkowujemy na kształt długiego prostokąta ***
*** Na cieście rozkładamy równomiernie farsz ***
*** Ciasto z farszem rolujemy ***
*** Rulon układamy łączeniem do dołu i smarujemy białkiem jajka ***
*** Posypujemy sezamem lub czarnuszką, u mnie pół na pół ***
*** Kroimy na ok 3 centymetrowe kawałki ***
*** Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do ładnego zrumienienia ***
*** Z podanych składników wychodzi jedna blacha pasztecików ***
***SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)
- Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK)
-
Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)