Filety z dorsza w aksamitnym sosie


Filety z dorsza w aksamitnym sosie

Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Rumiana rybka duszona w przepysznym, kremowym sosie. Potrawę możemy podać z ryżem lub makaronem.

 

 

Składniki:

300g filetów z dorsza

Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, papryka słodka

pół szklanki mąki do obtoczenia ryby

1/3 szklanki bulionu

pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%

olej do smażenia

1 łyżka posiekanego szczypiorku

  • Sos:

1 łyżeczka masła

50ml bulionu

150ml śmietanki kremówki

1 ząbek czosnku

opcjonalnie 1 papryczka chilli

 

MOJA RADA: papryczka chilli fajnie podkręca smak tego dania, jeśli jednak potrawę będą jeść dzieci, lepiej zmniejszyć jej ilość lub całkowicie pominąć ten składnik.

 

 

 

*** Filety z dorsza kroimy na mniejsze porcję i oprószamy z dwóch stron przyprawami ***

*** Następnie rybę obtaczamy w mącę ***

*** Filety smażymy na rozgrzanym tłuszczu ***

*** Obsmażamy z dwóch stron na rumiano ***

*** Rybę zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz ***

*** Z patelni wylewamy nadmiar oleju i dodajemy masło, przeciśnięty czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Mieszamy i smażymy przez chwilę ***

*** Następnie wlewamy bulion, zagotowujemy. Śmietankę przelewamy do szklanki, dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy. Do śmietanki wlewamy 2 łyżeczki gorącego bulionu, mieszamy i całość przelewamy na patelnię, zagotowujemy. Dodajemy podsmażoną wcześniej rybę i całość dusimy na małym ogniu przez około 4-5 minut ***

*** Na koniec całość posypujemy siekanym szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE