Filety z dorsza w aksamitnym sosie
Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Rumiana rybka duszona w przepysznym, kremowym sosie. Potrawę możemy podać z ryżem lub makaronem.
Składniki:
300g filetów z dorsza
Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, papryka słodka
pół szklanki mąki do obtoczenia ryby
1/3 szklanki bulionu
pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
olej do smażenia
1 łyżka posiekanego szczypiorku
- Sos:
1 łyżeczka masła
50ml bulionu
150ml śmietanki kremówki
1 ząbek czosnku
opcjonalnie 1 papryczka chilli
MOJA RADA: papryczka chilli fajnie podkręca smak tego dania, jeśli jednak potrawę będą jeść dzieci, lepiej zmniejszyć jej ilość lub całkowicie pominąć ten składnik.
*** Filety z dorsza kroimy na mniejsze porcję i oprószamy z dwóch stron przyprawami ***
*** Następnie rybę obtaczamy w mącę ***
*** Filety smażymy na rozgrzanym tłuszczu ***
*** Obsmażamy z dwóch stron na rumiano ***
*** Rybę zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz ***
*** Z patelni wylewamy nadmiar oleju i dodajemy masło, przeciśnięty czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Mieszamy i smażymy przez chwilę ***
*** Następnie wlewamy bulion, zagotowujemy. Śmietankę przelewamy do szklanki, dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy. Do śmietanki wlewamy 2 łyżeczki gorącego bulionu, mieszamy i całość przelewamy na patelnię, zagotowujemy. Dodajemy podsmażoną wcześniej rybę i całość dusimy na małym ogniu przez około 4-5 minut ***
*** Na koniec całość posypujemy siekanym szczypiorkiem ***
*** SMACZNEGO ***