Pyszna surówka z białej kapusty


Pyszna surówka z białej kapusty

Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Surówka jest soczysta i chrupiąca, a dzięki zalewie można ją przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Polecam!

 

 

Składniki:

pół główki białej kapusty

1 papryka (u mnie pół czerwonej i pół żółtej)

2 marchewki

pęczek pietruszki

  • Zalewa:

1/2 szklanki oleju

1/3 szklanki octu

4 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

 

*** Kapustę szatkujemy i przekładamy do dużej miski ***

*** Paprykę kroimy w paseczki ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce ***

*** Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy ***

*** Wszystkie pokrojone warzywa dokładamy do kapusty, mieszamy ***

*** W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę. Całość zagotowujemy mieszając ***

*** Gorącą zalewą wlewamy do miski z warzywami, mieszamy i odkładamy na co najmniej pół godziny. Surówka jest gotowa do jedzenia, ale można też ją przechowywać w lodówce nawet przez tydzień ***

*** Smacznego ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE