Ciasto budyniowe ze śliwką i kruszonką

Ciasto budyniowe ze śliwką i kruszonką

Łatwy i szybki w przygotowaniu wypiek o przyjemnej i puszystej konsystencji z dodatkiem śliwek i kruszonki. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

*wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1/2 szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

170g miękkiego masła

  • Kruszonka:

50g zimnego masła

5 łyżek cukru

80g mąki pszennej

  • Dodatkowo:

ok 10 sztuk śliwek węgierek

 

 

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta ***

*** Do miski przekładamy masło oraz oba cukry i ucieramy razem mikserem do białości ***

*** Do utartego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku. Gdy masa będzie jednolita przesiewamy do niej mąki z proszkiem do pieczenia i budyniem ***

*** Ciasto mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki ***

*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (moja foremka ma wymiary 21 x 21 cm). Na wierzchu układamy pokrojone śliwki – skórką do dołu ***

*** Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut – do suchego patyczka ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

3 komentarze do “Ciasto budyniowe ze śliwką i kruszonką”

  1. Wyszło pyszne :). Łatwy przepis z serii tych, gdzie coś się robi „przy okazji” reszty gotowania :)).
    Nasz dzisiejszy obiad z resztą,też był z Pani przepisow :). Mam tez smalczyk w lodówce :)…Ach, kiedy ta książka kucharska;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry