Sos do spaghetti z cukinii
Gęsty słodko-kwaśny sos do słoików na zimę. Świetny zarówno do spaghetti, jak i do ryżu, kurczaka albo pizzy. Nie daje do niego cebuli, bo jakoś wolę podsmażyć ją na świeżo i wtedy dodać sos ze słoika oraz inne dodatki. Warto mieć takie przetwory na swojej półce, aby w razie potrzeby móc szybko i smacznie przygotować świetny obiad.
Składniki:
3kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu)
500ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 płaskie łyżki soli
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
pół szklanki octu
po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
*szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
*** Jeśli używamy dużych cukinii, należy je obrać ze skórki i wydrążyć z nich pestki ***
*** Następnie cukinie kroimy w kostkę i przekładamy do dużego garnka, posypujemy solą, mieszamy i odkładamy na 1 godzinę ***
*** W tym czasie cukinia puści sok – nie wylewamy go ***
*** Garnek stawiamy na palniku i całość zagotowujemy. Gotujemy przez około 1 godzinę, bez przykrycia, na małej mocy palnika, często mieszając ***
*** Po tym czasie cukinia powinna całkowicie zmięknąć ***
*** Do garnka wlewamy przecier oraz dodajemy koncentrat pomidorowy ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Zdejmujemy z ognia i wszystko rozdrabniamy za pomocą blendera ***
*** Następnie do garnka wlewamy olej i ocet oraz wsypujemy cukier i papryki. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Wszystko gotujemy jeszcze przez pół godziny ciągle mieszając ***
*** Po tym czasie sos przelewamy do czystych i wyparzonych słoików ***
*** Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ***
*** Ja zazwyczaj zaprawy pasteryzuje w piekarniku ***
Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
- W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
- OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ