Zraziki świąteczne
Rumiane, mięciutkie i wypełnione pysznym farszem. Delikatne i bardzo smaczne roladki z mięsa mielonego. Doskonałe na świąteczny obiad!
Składniki:
0,5 kg mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny)
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany
olej do smażenia
ok pół szklanki mąki + pół szklanki bułki tartej – do obtoczenia zrazów
- Farsz:
ok 200g pieczarek
ok 200g kapusty kiszonej
1 cebula
1-2 łyżki masła klarowanego
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie
*** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości masła klarowanego ***
*** Kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego oraz pieprzu i gotujemy do miękkości ***
*** Ugotowaną kapustę i podsmażone pieczarki drobno siekamy lub mielimy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy kapustę i pieczarki, mieszamy, smażymy przez chwilę i doprawiamy do smaku ***
*** Mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, odciśniętą z mleka bułkę oraz przyprawy – do smaku ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Masę dzielimy na 6 porcji. Każdą porcję rozpłaszczamy na deseczce na placek ***
*** Na mięsie układamy około 2 łyżki farszu ***
*** Zraziki z farszem zwijamy, najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi ***
*** Roladki obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą***
*** Po obtoczeniu zraziki jeszcze raz formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały nam się podczas smażenia ***
*** Mięso smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony, aż będą miały rumiany kolor ***
*** Ważne, aby nie smażyć roladek na zbyt „dużym ogniu”, ponieważ wówczas mocno zrumienią nam się z zewnątrz, a nadal będą surowe w środku. Zraziki podajemy z ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK)
-
Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)
-
Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)
Bardzo fajny pomysł na świąteczne danie 🙂