Rogaliki z kajmakiem i solonymi orzeszkami
Bardzo prosty przepis na mega kruche i delikatne rogaliki z pysznym nadzieniem. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
250g białego sera mielonego- twarogu (może by ser z wiaderka)
250g masła
350g mąki pszennej
- Nadzienia:
puszka kajmaku
1 szklanka orzeszków ziemnych solonych
*** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ser oraz masło ***
*** Wszystko razem zagniatamy, możemy to zrobić za pomocą robota kuchennego ***
*** Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, formujemy kulę, wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę ***
*** Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt dużego koła ***
*** Każde koło dzielimy na 8 części ***
*** Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżeczkę kajmaku ***
*** Następnie posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami ***
*** Trójkąciki z nadzieniem zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy końcówki ***
*** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do zrumienienia (przy użyciu termoobiegu możemy piec dwie blachy rogalików za jednym razem) ***
*** Po wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ