Likier krówkowy
Pyszny, wyborny i aksamitny w smaku likierek, który składa się zaledwie z trzech prostych składników. Niezwykle szybki i prosty w wykonaniu trunek. Świetnie rozgrzeje nas w zimowe wieczory. Przelany do buteleczek i ładnie udekorowany, może posłużyć jako miły upominek świąteczny 🙂
Składniki:
1 puszka masy krówkowej – kajmaku, ok 450 gram
200ml śmietanki kremówki 30%
250ml wódki
*** Do małego garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy masę kajmakową i podgrzewamy na małym ogniu ***
*** Podczas podgrzewania masę cały czas mieszamy trzepaczką, aby nie przywarła do dna garnka. Gdy masa będzie już gładka i jednolita, odkładamy ją do wystudzenia ***
*** Do całkowicie ostudzonej masy dolewamy wódkę, mieszamy ***
*** Gotowy likier przelewamy do butelek i wstawiamy do lodówki. Likier jest dobry do spożycia już po jednej dobie od przyrządzenia. Przed spożyciem buteleczką należy wstrząsnąć. Likier przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Miodówka świąteczna Przepis tutaj (KLIK)
-
Cytrynki w miodzie z rumem Przepis tutaj (KLIK)
- NALEWKA ŚWIĄTECZNA PRZEPIS TUTAJ
- Świąteczny likier mandarynkowy Przepis tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
Ile trunku wyjdzie z pdanych porcji? 🙂
Około 900-950ml