Szybki makowiec zaplatany
Mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto zaplecione z aromatyczną masą makową oraz obsypane słoneczną kruszonką. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto świąteczne. Jak dla mnie ten makowiec jest jeszcze lepszy od tego tradycyjnego zawijanego. A dzięki użyciu suchych drożdży i gotowej masy makowej jest on bardzo szybki i nietrudny w wykonaniu.
Składniki:
- Ciasto:
500g mąki
7g suchych drożdży
200ml ciepłego mleka
50g cukru
2 jajka
1 żółtko
120g masła
- Dodatkowo:
1 puszka gotowej masy makowej
roztrzepane białko
- Kruszonka:
50g cukru
50g zimnego masła
70g mąki pszennej
- Lukier (opcjonalnie):
pół szklanki cukru pudru
1-2 łyżki słodkiej śmietanki
*** Masło roztapiamy i studzimy ***
*** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajka i żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***
*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką ***
*** Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na dwie równe części ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o długości foremki do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem ***
*** Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej ***
*** Ciasto delikatnie zwijamy, a brzegi sklejamy smarując białkiem ***
*** Powstały makowiec przecinamy wzdłuż na pół, pozostawiając końcówkę nie przekrojoną ***
*** Rozcięte końcówki zaplatamy, tworząc warkocz. Następnie przecinamy końcówkę- pozostałą część ciasta i dokańczamy zaplatanie ***
*** Oba makowce umieszczamy w foremce do pieczenia wyłożonej dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak aby zawijańce były od siebie oddzielone papierem ***
*** Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach, aż powstaną grudki. Makowce smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 60 minut – do suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu makowce możemy polać lukrem wykonanym z cukru pudru wymieszanego ze śmietanką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
To mój pierwszy makowiec. Wyszedł rewelacyjnie. Tylko z wrażenia zapomnialam zapleść, więc wyszedł w formie rolady. Następnym razem sama zrobię masę makowa. Super blog, pozdrawiam
Witam ciekawe czy by może było zrobić z twarogiem
O co chodzi z tymi jajkami? W przepisie podane jest 2 jajka plus 1 żółtko a potem w opisie przygotowania napisane jest w pierwszym etapie żeby dodać drożdże…jajko a gdzie dodać reszte ? (1jajko i 1 żółtko)
Tak, rzeczywiście wkradł się błąd, dodajemy oba jajka i żółtko, już to poprawiłam. Dziękuje za uwagę.
Wygląda pięknie. Jakiej firmy użyła pani masy makowej,?
Zazwyczaj używam masy firmy Helio, bo ta najbardziej nam smakuje.
Pyszny wyszedł zjedliśmy w jeden dzień. Do tego pięknie wygląda. Polecam bardzo.
Super! Bardzo się cieszę i dziękuje za komentarz. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Styki składnikami kruszonką wychodzi jednolitą masą. Nie polecam
Zawsze robię kruszonkę z tych składników, w takich proporcjach jakie są podane w przepisie i zawsze wychodzi idealna. Ważne jest aby masło było zimne, z lodówki. Składniki trzeba rozcierać palcami tak długo, aż wyjdzie ładna kruszonka.
Robiła kieszonkę z tych składników i wyszło mi idealnie. I makowiec też wyszedł idealnie.