Kremowy sernik z musem pomarańczowym


Kremowy sernik z musem pomarańczowym

Iście świąteczne ciasto. Lekki i delikatny sernik z pysznym musem z pomarańczy. Palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

ok 200g herbatników

ok 6 łyżek mleka

  • Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)

6 jajek

130g cukru

szczypta soli

1 mały cukier waniliowy

60g masła

225ml śmietanki kremówki

50g mąki ziemniaczanej

  • Mus pomarańczowy:

ok 300g obranych pomarańczy

200ml soku z pomarańczy

1 galaretka pomarańczowa

 

 

 

*** Blaszkę o wymiarach 26x26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z namoczonych w mleku herbatników ***

*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***

*** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Masę wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy ***

*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy mus pomarańczowy:  pomarańcze obieramy ze skórki, pozbawiamy błonek i kroimy w kostkę. Sok pomarańczowy zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Do galaretki przekładamy pomarańcza i wszystko razem blendujemy na gładki mus ***

*** Mus odkładamy do wystudzenia, a gdy zacznie tężeć wylewamy go równomiernie na sernik. Całość wkładamy do lodówki ***

*** Po około 2 godzinach ciasto możemy pokroić i dowolnie udekorować ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE