Sernik Karmelowe Love


Sernik Karmelowe Love

To ciasto będzie przebojem na każdej imprezie. Niebanalne połączenie smaków, które może zaskoczyć niejednego gościa, a zarazem sprawić, że sernik zniknie w mgnieniu oka. Delikatna i wilgotna masa serowa, słodki karmel, puszysty krem śmietankowy i na koniec wszystko zwieńczone akcentem kokosowym. Po prostu niebo w ustach!

 

 

Składniki:

  • Sernik:

ok 200g herbatników kakaowych

1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

60g masła

6 jajek

130g cukru

szczypta soli

225ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

  • Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej

500ml śmietanki kremówki 36%

2 śmietan fixy

2 łyżki cukru pudru

pół szklanki wiórków kokosowych

 

 

 

*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36×26 centymetrów) i na spodzie układamy warstwę herbatników ***

*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***

*** Do utartych żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz budyń w proszku. Wszystko razem miksujemy na gładką masę ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej ***

*** Całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Masę serową przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami  ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach  ***

*** Gdy sernik całkowicie wystygnie rozprowadzamy na nim 3/4 puszki masy kajmakowej ***

*** Następnie przygotowujemy krem śmietankowy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, w połowie dodając śmietan fixy ***

*** Śmietankę wykładamy równomiernie na masie kajmakowej i całość posypujemy wiórkami kokosowymi ***

*** Pozostały kajmak mieszamy w misce, aby był mniej gęsty ***

*** Przekładamy do woreczka, robimy dziurkę i polewamy po cieście ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE