Kruche ciasto z dżemem i bezą
Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i dżemem owocowym. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość dżemu świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach kruchym ciastem. Polecam!
Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 22×27 cm.
Składniki:
- CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g masła
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
4 żółtka
- BEZA:
4 białka
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
- Dodatkowo:
2 łyżki kaszki manny lub bułki tartej
słoik kwaskowego dżemu (u mnie dżem z jeżyn)
*** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania dalszych składników ***
*** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***
*** Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***
*** Połowę ciasta wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w lodówce ***
*** Ciasto posypujemy kaszką manną lub bułką tartą ***
*** Na cieście wykładamy dżem. Jeżeli dżem byłby zbyt luźny (mój taki był) należy przesmażyć go wcześniej przez kilka minut na patelni i dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w celu zagęszczenia ***
*** Na dżemie delikatnie rozsmarowujemy beze ***
*** Na bezę ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta z lodówki ***
*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 35 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Ciasto w piekarniku wyglądało super, beza fajnie wyrosła, po wyłączeniu i otworzeniu drzwiczek zupełnie siadło…beza znikła…ciasto zapowiada się super zrobiłabym jeszcze raz ale chciałabym uniknąć ponownie takiej sytuacji, mogłabym prosić o jakąś podpowiedź? co mogło być tego przyczyną ? Może za szybko otwrzyłam drzwiczki?
Ciasto zniknęło w ciągu 24h , mój mąż Włoch palce lizał. Super szybkie i proste w wykonaniu, pozdrawiam z Włoch .
Bardzo się cieszę i dziękuje za komentarz. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Właśnie ciasto się piecze w piekarniku, wszystko zgodnie z przepisem. Wybrałam jedynie dżem czereśniowy.
Czekam na efekt!
Ciasto upieczone zgodnie z przepisem
jest przeraźliwie słodkie.