Racuchy budyniowe z jabłkami


Racuchy budyniowe z jabłkami

Prosty przepis na puszyste, mięciutkie i rumiane racuszki z dodatkiem budyniu śmietankowego i jabłek. Palce lizać!

Zamiast świeżych drożdży można użyć 7g drożdży suchych – wówczas nie robimy już zaczynu, tylko mieszamy wszystko razem w misce.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki pszennej

15g świeżych drożdży

250ml letniego mleka

1 opakowanie budyniu śmietankowego- 40g

2 jajka

2 łyżki cukru

szczypta soli

  • Dodatkowo:

2 jabłka

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Drożdże wkruszamy do 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i mieszamy. Całość odkładamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć ***

*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy budyń (sam proszek), sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży, resztę mleka oraz jajka i mieszamy ***

*** Ciasto miksujemy do momentu, aż powstanie gładka jednolita masa – bez grudek ***

*** Miskę przykrywamy ściereczką i całość odkładamy w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość ***

*** Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę ***

*** Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy i całość odkładamy na około 15 minut ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej (około 0,5 – 1 cm oleju) i układamy na nim po 2 łyżki ciasta na każdy racuszek ***

*** Smażymy na średnim ogniu, na mocno rumiany kolor z dwóch stron. Ważne aby ogień nie był zbyt duży, bo wówczas racuszki zrumienią nam się mocno z zewnątrz a pozostaną surowe w środku ***

*** Po usmażeniu posypujemy obficie cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

6 komentarzy do “Racuchy budyniowe z jabłkami