Racuchy budyniowe z jabłkami
Prosty przepis na puszyste, mięciutkie i rumiane racuszki z dodatkiem budyniu śmietankowego i jabłek. Palce lizać!
Zamiast świeżych drożdży można użyć 7g drożdży suchych – wówczas nie robimy już zaczynu, tylko mieszamy wszystko razem w misce.
Składniki:
- Ciasto:
250g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
250ml letniego mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego- 40g
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
- Dodatkowo:
2 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Drożdże wkruszamy do 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i mieszamy. Całość odkładamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć ***
*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy budyń (sam proszek), sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży, resztę mleka oraz jajka i mieszamy ***
*** Ciasto miksujemy do momentu, aż powstanie gładka jednolita masa – bez grudek ***
*** Miskę przykrywamy ściereczką i całość odkładamy w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość ***
*** Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę ***
*** Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy i całość odkładamy na około 15 minut ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej (około 0,5 – 1 cm oleju) i układamy na nim po 2 łyżki ciasta na każdy racuszek ***
*** Smażymy na średnim ogniu, na mocno rumiany kolor z dwóch stron. Ważne aby ogień nie był zbyt duży, bo wówczas racuszki zrumienią nam się mocno z zewnątrz a pozostaną surowe w środku ***
*** Po usmażeniu posypujemy obficie cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Racuchy są pyszne 🙂
Czy można zrobić te placuszki z drożdżami suchymi? Albo czy w ogóle można je ominąć?
Tak, zamiast świeżych drożdży można użyć 7g drożdży suchych – wówczas nie robimy już zaczynu, tylko mieszamy wszystko razem w misce. Ominąć drożdży raczej nie można.
Właśnie robię. Dam znać jakie wyszły.
Racuchy są przepyszne
Ile drożdży suszonych? Teraz trudno dostępne świeże.