Bigos cygański


Bigos cygański

Pyszne klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym duszone z warzywami. Bardzo smaczne i rozgrzewające danie dla całej rodziny. Polecam!

 

 

 

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego

2-3 łyżki bułki tartej

1 jajko

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

300g pieczarek

1 cebula

1/3 główki kapusty

1 czerwona papryka

2 ogórki kiszone

2 puszki krojonych pomidorów

1/2 szklanki pikantnego ketchupu

opcjonalni 1/3 szklanki bulionu lub wody

1 płaska łyżeczka cukru

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia

 

 

 

*** Do mielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką ***

*** Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę i całość przesmażamy przez chwilę ***

*** Ogórki kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę ***

*** Na patelnie dodajemy pomidory z puszki, ketchup oraz ogórki i paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy cukrem i jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodajemy bulion lub wodę. Potrawę dusimy pod przykryciem na małym ogniu, przez około 15 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy podsmażone wcześniej klopsiki oraz posiekaną pietruszkę, mieszamy i dalej dusimy pod przykryciem, przez kolejne 15 minut ***

*** Następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy danie przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje ***

*** Na końcu bigos doprawiamy solą i pieprzem do smaku ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Bigos cygański