Bigos cygański
Pyszne klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym duszone z warzywami. Bardzo smaczne i rozgrzewające danie dla całej rodziny. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany
pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa
300g pieczarek
1 cebula
1/3 główki kapusty
1 czerwona papryka
2 ogórki kiszone
2 puszki krojonych pomidorów
1/2 szklanki pikantnego ketchupu
opcjonalni 1/3 szklanki bulionu lub wody
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
*** Do mielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***
*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką ***
*** Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę i całość przesmażamy przez chwilę ***
*** Ogórki kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę ***
*** Na patelnie dodajemy pomidory z puszki, ketchup oraz ogórki i paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy cukrem i jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodajemy bulion lub wodę. Potrawę dusimy pod przykryciem na małym ogniu, przez około 15 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy podsmażone wcześniej klopsiki oraz posiekaną pietruszkę, mieszamy i dalej dusimy pod przykryciem, przez kolejne 15 minut ***
*** Następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy danie przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje ***
*** Na końcu bigos doprawiamy solą i pieprzem do smaku ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
super