Kotlety mielone w młodej kapuście


Kotlety mielone w młodej kapuście

Jeśli jesteście fanami gołąbków, koniecznie spróbujcie tych kotlecików. Smakują wybornie, są soczyste i mięciutkie w środku oraz rumiane i chrupiące z zewnątrz. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego

1 cebula

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

kilka liści młodej kapusty

olej do smażenia

  • Panierka:

1 jajko

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżki mąki

sól, pieprz, papryka słodka i ostra

1 szklanka bułki tartej

 

 

*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, zeszkloną cebulkę i przyprawy –do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę i obgotowujemy kapustę przez kilka minut aby liście zmiękły ***

*** Z kapusty wykrawamy duże liście. Na połowie liścia układamy porcje mięsa i spłaszczamy ***

*** Mięso zakrywamy drugą częścią liścia ***

*** Postępujemy tak, aż do wykończenia mięsa ***

*** Przygotowujemy panierkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, jogurt i przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki oraz po szczypcie pieprzu i ostrej papryki. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą ***

*** Kotlety w kapuście obtaczamy najpierw w cieście ***

*** A następnie w bułce tartej ***

*** Smażymy na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***

*** Podajemy na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE