Pancakes śniadaniowe (pankejki)


Pancakes śniadaniowe (pankejki)

 

 

Składniki:

150g mąki

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

niepełna szklanka mleka (200ml)

2 jajka

50g rozpuszczonego masła lub oleju

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

  • Dodatkowo:

cukier puder, miód lub syrop klonowy do podania

 

 

*** W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy całość rózgą lub mikserem, aż uzyskamy jednolitą masę ***

*** Patelnie rozgrzewamy i ewentualnie smarujemy łyżką oleju. Nakładamy po 2-3 łyżki ciasta na każdy placuszek i wyrównujemy ***

*** Smażymy po około 1 minutę z każdej strony – do zrumienienia ***

*** Po zdjęciu z patelni posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem albo syropem klonowym ***

*** SMACZNEGO ***

KOMENTARZE