Domowy chleb z garnka


Domowy chleb z garnka

Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku domowe pieczywo. Już podczas pieczenia pachnie w całym domu. Polecam!

 

 

Składniki:

750g mąki pszennej

25g świeżych drożdży (lub 7g suchych drożdży)

1 łyżka cukru

2 łyżeczki soli

2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

 

 

 

*** Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy, aż uzyskamy płynną masę. Wlewamy pół szklanki ciepłej wody (nie może być gorąca!), mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować ***

*** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płynne drożdże, sól, pozostałą ciepłą wodę i olej. Całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, ciasta nie trzeba wyrabiać ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą (miska musi być większa, bo ciasto urośnie) ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie ciasto musi urosnąć ***

*** Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką bla i wyrabiamy przez chwilę ***

*** Formujemy chleb, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia ***

*** Następnie do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne razem z przykrywką w którym będziemy piec chleb i nagrzewamy do 220’C . Nagrzane naczynie wyjmujemy i przekładamy do niego chleb, który dodatkowo nacinamy z wierzchu. Naczynie z chlebem przykrywamy ***

*** W piekarniku zmniejszamy temperaturę do 200’C i wkładamy naczynie z chlebem. Pieczemy przez 30 minut (funkcja góra-dół). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb przez kolejne 20-25 minut żeby się ładnie zrumienił ***

*** Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE