Domowy chleb z garnka - F3BB5755 6D5F 4600 B376 B185CE2452FE

Domowy chleb z garnka

Domowy chleb z garnka

Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku domowe pieczywo. Już podczas pieczenia pachnie w całym domu. Polecam!

 

Domowy chleb z garnka - F3BB5755 6D5F 4600 B376 B185CE2452FE

 

Składniki:

750g mąki pszennej

25g świeżych drożdży (lub 7g suchych drożdży)

1 łyżka cukru

2 łyżeczki soli

2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

 

Domowy chleb z garnka - 4C135890 E5FA 4EEF 99F5 22444F53E8C1

 

 

*** Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy, aż uzyskamy płynną masę. Wlewamy pół szklanki ciepłej wody (nie może być gorąca!), mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować ***

Domowy chleb z garnka - B1053025 7B57 422B BDE4 3B2624DC5938 scaled e1584184723109

*** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płynne drożdże, sól, pozostałą ciepłą wodę i olej. Całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, ciasta nie trzeba wyrabiać ***

Domowy chleb z garnka - 01E95321 0493 4312 8676 1868E0B5A057

*** Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą (miska musi być większa, bo ciasto urośnie) ***

Domowy chleb z garnka - 37112624 0A29 4154 B4AD 03E92EC52E26

*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie ciasto musi urosnąć ***

Domowy chleb z garnka - 0E6BFE20 C7EB 4362 9884 26A7B7696061

*** Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką bla i wyrabiamy przez chwilę ***

Domowy chleb z garnka - 7E709699 1CE4 4D96 AA8E 5E7E978C4098

*** Formujemy chleb, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia ***

Domowy chleb z garnka - 98110A26 9DB2 4E3E 9542 AAEBBC80D265

*** Następnie do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne razem z przykrywką w którym będziemy piec chleb i nagrzewamy do 220’C . Nagrzane naczynie wyjmujemy i przekładamy do niego chleb, który dodatkowo nacinamy z wierzchu. Naczynie z chlebem przykrywamy ***

Domowy chleb z garnka - ED2DF1D5 7D74 4B45 8722 51A66F3D921C

*** W piekarniku zmniejszamy temperaturę do 200’C i wkładamy naczynie z chlebem. Pieczemy przez 30 minut (funkcja góra-dół). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb przez kolejne 20-25 minut żeby się ładnie zrumienił ***

Domowy chleb z garnka - EA4AC0DA B3FA 4773 8529 92C80D790A4E

Domowy chleb z garnka - 4C135890 E5FA 4EEF 99F5 22444F53E8C1

*** Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce ***

Domowy chleb z garnka - F3BB5755 6D5F 4600 B376 B185CE2452FE

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Domowy chleb z garnka - IMG 1742

Domowy chleb z garnka - IMG 3006

Domowy chleb z garnka - IMG 2175 1

Domowy chleb z garnka - IMG 2028

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry