Rolada ze schabu
Bardzo smaczna i aromatyczna, faszerowana pieczeń wieprzowa. Dzięki dłuższemu pieczeniu w niższej temperaturze mięso nabiera soczystości i kruchości. Roladę można podawać zarówno na ciepło- jako danie obiadowe, jak i na zimno – jako pyszna wędlina na kanapki lub przekąska na przyjęcie.
Składniki:
1,5 kg schabu
6-7 sztuk suszonych pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
7-10 plastrów boczku wędzonego
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka mielona
2 łyżki oleju
*** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca ***
*** Następnie przecinamy ponownie w poprzek – tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa ***
*** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem przez folie spożywczą ***
*** Schab nacieramy przyprawami ***
*** Suszone pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy lub ścieramy na tarce. Wszystko razem mieszamy ***
*** Tak powstały farsz rozkładamy równomiernie na mięsie ***
*** Do 3/4 długości mięsa układamy plastry boczku wędzonego ***
*** Roladę ciasno zwijamy wzdłuż krótszego boku (tego z boczkiem) ***
*** Z wierzchu mięso nacieramy olejem i przyprawami. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut ***
*** Roladę można podawać zarówno na ciepło- jako danie obiadowe (powstały płyn można zagęścić i przerobić na sos), jak i na zimno – jako wędlina na kanapki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- SCHAB Z PIEKARNIKA – WĘDLINA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Przepis rewelacja,bardzo dobra rolada 🙂
Dzień dobry,czy pieczemy z termoobiegiem czy góra-dol? 🙂
Pieczemy góra-dół.
Rolada wyszła fenomenalnie