Rolada ze schabu


Rolada ze schabu

Bardzo smaczna i aromatyczna, faszerowana pieczeń wieprzowa. Dzięki dłuższemu pieczeniu w niższej temperaturze mięso nabiera soczystości i kruchości. Roladę można podawać zarówno na ciepło- jako danie obiadowe,  jak i na zimno – jako pyszna wędlina na kanapki lub przekąska na przyjęcie.

 

 

Składniki:

1,5 kg schabu

6-7 sztuk suszonych pomidorów

1 cebula

3 ząbki czosnku

7-10 plastrów boczku wędzonego

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka mielona

2 łyżki oleju

 

 

 

*** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca ***

*** Następnie przecinamy ponownie w poprzek – tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa ***

*** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem przez folie spożywczą ***

*** Schab nacieramy przyprawami ***

*** Suszone pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy lub ścieramy na tarce. Wszystko razem mieszamy ***

*** Tak powstały farsz rozkładamy równomiernie na mięsie ***

*** Do 3/4 długości mięsa układamy plastry boczku wędzonego ***

*** Roladę ciasno zwijamy wzdłuż krótszego boku (tego z boczkiem) ***

*** Z wierzchu mięso nacieramy olejem i przyprawami. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut ***

*** Roladę można podawać zarówno na ciepło- jako danie obiadowe (powstały płyn można zagęścić i przerobić na sos),  jak i na zimno – jako wędlina na kanapki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Rolada ze schabu