Śmietankowe racuszki z wiśniami


Śmietankowe racuszki z wiśniami

Pulchne, mięciutkie i rumiane placuszki z wiśniami. Pyszny pomysł na podwieczorek dla dzieci i dorosłych.

 

 

Składniki:

1 szklanka kwaśnej śmietany 18% (użyłam szczecineckiej)

1 jajko

1 szklanka mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

1 łyżka cukru waniliowego

olej do smażenia

20dkg wydrylowanych wiśni

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Kwaśną śmietanę rozcieramy z jajkiem. Dodajemy cukry, mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy na gładką masę ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek. Zostawiamy odstępy gdyż placki urosną podczas smażenia ***

*** Na placuszkach układamy po kilka wydrylowanych wiśni ***

*** Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor ***

*** Podajemy posypane cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj )

KOMENTARZE