Śmietankowe racuszki z wiśniami
Pulchne, mięciutkie i rumiane placuszki z wiśniami. Pyszny pomysł na podwieczorek dla dzieci i dorosłych.
Składniki:
1 szklanka kwaśnej śmietany 18% (użyłam szczecineckiej)
1 jajko
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
olej do smażenia
20dkg wydrylowanych wiśni
cukier puder do posypania
*** Kwaśną śmietanę rozcieramy z jajkiem. Dodajemy cukry, mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy na gładką masę ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek. Zostawiamy odstępy gdyż placki urosną podczas smażenia ***
*** Na placuszkach układamy po kilka wydrylowanych wiśni ***
*** Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor ***
*** Podajemy posypane cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- RACUSZKI NA JOGURCIE PRZEPIS TUTAJ
- SERNICZKI Z PATELNI PRZEPIS TUTAJ
- DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj )
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ