Gyrosowe kotlety schabowe


Gyrosowe kotlety schabowe

Kruche, chrupiące i mega aromatyczne kotlety schabowe polecają się na pyszny obiadek 🙂

 

 

Składniki:

3-4 plastry schabu

1 jajko

1 łyżka majonezu (lub gęstego jogurtu naturalnego)

2 łyżki przyprawy gyros

sól, pieprz

1/3 szklanki mąki

3/4 szklanki bułki tartej

olej, masło lub smalec do smażenia

 

 

 

*** Mięso rozbijamy tłuczkiem na kotlety i delikatnie przyprawiamy solą oraz pieprzem ***

*** Do miski wbijamy jajko, dodajemy majonez (lub jogurt) oraz wsypujemy przyprawę gyros ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Do drugiej miski wsypujemy mąkę i bułkę tartą, mieszamy. Kotlety moczymy najpierw w mokrej marynacie (jajko,majonez, przyprawa), a następnie obtaczamy w suchej panierce (mąka z bułką tartą) ***

*** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiany kolor ***

*** Po usmażeniu kotlety odsączamy na ręczniku papierowym ***

*** Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką ***

*** Do mojego obiadu jako dodatek podałam ogórki w zalewie gyros  PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE