Sałatka włoska
Warzywna sałatka do słoików, która rewelacyjnie sprawdzi się jako zimowy dodatek do obiadu. Do zalewy nie dodajemy wody, ponieważ warzywa puszczają dużo soku w trakcie „leżakowania”, który świetnie komponuje się z zalewą octową. Sałatka jest bardzo smaczna. Polecam!
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
1 kg cukinii
1 pęczek selera naciowego
1,5 kg marchwi
1 kg cebuli
1kg papryki (może być kolorowa lub tylko czerwona)
3 łyżki soli
- Zalewa:
3 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
3 liście laurowe
1 łyżka mielonego pieprzu
2 płaskie łyżki gorczycy
1 płaska łyżka kolendry – całej
*** Wszystkie warzywa dokładnie myjemy ***
*** Ogórki kroimy w niezbyt cienkie plasterki ***
*** Selera naciowego kroimy w kostkę ***
*** Cukinię kroimy w półplasterki ***
*** Cebulę kroimy w piórka ***
*** Paprykę kroimy w paseczki ***
*** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, solimy, mieszamy i odkładamy na około 2 godziny ***
*** W międzyczasie warzywa jeszcze dwa razy mieszamy ***
*** Po tym czasie w garnku zagotowujemy ocet z cukrem i pozostałymi składnikami zalewy ***
*** Warzywa zalewamy gorącą marynatą, mieszamy i odkładamy na 6-8 godzin ***
*** Po tym czasie warzywa nakładamy razem z zalewą do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce ***
*Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
- W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
- OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ
Co zrobić gdy z podanych proporcji wyszło za mało zalewy (warzywa ugniecione w słoikach nie są przykryte zalewą) , Czym uzupełnić słoiki ?
Zalewy powinno wystarczyć na wszystkie słoiki, jeśli jednak jej zabrakło, należy dorobić zalewy np z połowy składników (w zależności ile zabrakło)
Czy można zrobić sałatkę bez selera naciowego. Nie przepadam za nim
Czy po leżakowaniu warzyw w soli, a przed zalaniem zalewą, odlewa się powstały płyn?
Nie, płynu nie odlewamy.
Zalałam wszystko zalewą i dopiero po zalaniu warzyw spróbowałam i okazało się że jest bardzo ostra taka ma być? Da się to jeszcze jakoś uratować?
Szczerze mówiąc to nie pamiętam czy próbowałam sałatkę zaraz po zalani zalewą. Warzywa odkładamy jeszcze na kilka godzin, one dodatkowo puszczą sok i to się wszystko zmiesza. Po wyjęciu ze słoika sałatkę odsączam z zalewy i podaje do obiadu, zdecydowanie nie jest za ostra, więc jeśli użyła Pani takich proporcji składników jak jest napisane w przepisie to myślę, że będzie ok.
Bardzo podoba mi się Pani blog, jednak przykre jest, że nie odpowiada Pani na pytania swoich czytelników. To trochę zniechęca .
Przepraszam, ale dostaję masę wiadomości i niestety ciężko jest odpowiedzieć na wszystkie, szczególnie będąc na urlopie. Bardzo proszę o wyrozumiałość, staram się nadrobić zaległości 🙂
Witam, czy może Pani powiedzieć ile mniej więcej wyjdzie litrów sałatki z tych proporcji ? Przepis wydaje mi się smaczny i chciałabym zrobić na zimę
Wychodzi około 4 litrów