Sałatka włoska


Sałatka włoska

Warzywna sałatka do słoików, która rewelacyjnie sprawdzi się jako zimowy dodatek do obiadu. Do zalewy nie dodajemy wody, ponieważ warzywa puszczają dużo soku w trakcie „leżakowania”, który świetnie komponuje się z zalewą octową. Sałatka jest bardzo smaczna. Polecam!

 

 

Składniki:

1,5 kg ogórków gruntowych

1 kg cukinii

1 pęczek selera naciowego

1,5 kg marchwi

1 kg cebuli

1kg papryki (może być kolorowa lub tylko czerwona)

3 łyżki soli

  • Zalewa:

3 szklanki octu 10%

2 szklanki cukru

3 liście laurowe

1 łyżka mielonego pieprzu

2 płaskie łyżki gorczycy

1 płaska łyżka kolendry – całej

 

 

 

*** Wszystkie warzywa dokładnie myjemy ***

*** Ogórki kroimy w niezbyt cienkie plasterki ***

*** Selera naciowego kroimy w kostkę ***

*** Cukinię kroimy w półplasterki ***

*** Cebulę kroimy w piórka ***

*** Paprykę kroimy w paseczki ***

*** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, solimy, mieszamy i odkładamy na około 2 godziny ***

*** W międzyczasie warzywa jeszcze dwa razy mieszamy ***

*** Po tym czasie w garnku zagotowujemy ocet z cukrem i pozostałymi składnikami zalewy ***

*** Warzywa zalewamy gorącą marynatą, mieszamy i odkładamy na 6-8 godzin ***

*** Po tym czasie warzywa nakładamy razem z zalewą do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce ***

 

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

POLECAM RÓWNIEŻ:


KOMENTARZE

11 komentarzy do “Sałatka włoska

  • Małgorzata

    Co zrobić gdy z podanych proporcji wyszło za mało zalewy (warzywa ugniecione w słoikach nie są przykryte zalewą) , Czym uzupełnić słoiki ?

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Zalewy powinno wystarczyć na wszystkie słoiki, jeśli jednak jej zabrakło, należy dorobić zalewy np z połowy składników (w zależności ile zabrakło)

  • Małgosia

    Zalałam wszystko zalewą i dopiero po zalaniu warzyw spróbowałam i okazało się że jest bardzo ostra taka ma być? Da się to jeszcze jakoś uratować?

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Szczerze mówiąc to nie pamiętam czy próbowałam sałatkę zaraz po zalani zalewą. Warzywa odkładamy jeszcze na kilka godzin, one dodatkowo puszczą sok i to się wszystko zmiesza. Po wyjęciu ze słoika sałatkę odsączam z zalewy i podaje do obiadu, zdecydowanie nie jest za ostra, więc jeśli użyła Pani takich proporcji składników jak jest napisane w przepisie to myślę, że będzie ok.

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Przepraszam, ale dostaję masę wiadomości i niestety ciężko jest odpowiedzieć na wszystkie, szczególnie będąc na urlopie. Bardzo proszę o wyrozumiałość, staram się nadrobić zaległości 🙂

  • Anonim

    Witam, czy może Pani powiedzieć ile mniej więcej wyjdzie litrów sałatki z tych proporcji ? Przepis wydaje mi się smaczny i chciałabym zrobić na zimę