Ogórki w zalewie gyros
Rewelacyjna sałatka ogórkowa w zalewie z przyprawą gyros. Słyszałam o tych ogóreczkach wiele pochwał, więc postanowiłam również spróbować, i powiem Wam, że jest to strzał w dziesiątkę. Pyyyszne! Warto zrobić 🙂
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
3 papryki
3 marchewki
3 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
2,5 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
0,5 szklanki oleju
25g przyprawy gyros
*** Ogórki myjemy i kroimy w grube plastry ***
*** Pokrojone ogórki przekładamy do dużej miski i zasypujemy solą. Dokładnie mieszamy ***
*** Marchew obieramy i kroimy w krążki ***
*** Cebulę kroimy w średniej wielkości kawałki ***
*** Papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) kroimy w dużą kostkę ***
*** Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski z warzywami ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Następnie do miseczki wsypujemy cukier, wlewamy ocet oraz olej i wsypujemy przyprawę gyros ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Tak przygotowaną zalewę wlewamy do miski z warzywami i wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Całość odkładamy na 6 godzin. Co jakiś czas warzywa mieszamy. Z początku zalewy będzie mało, ale z biegiem czasu warzywa puszczą sok i zalewy przybędzie ***
*** Po tym czasie ogórki razem z zalewą przekładamy do słoiczków ***
*** Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce ***
*Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
- W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ
- SAŁATKA WIELOWARZYWNA LATO W SŁOICZKU PRZEPIS TUTAJ
- KORECZKI Z OGÓRKÓW W ZALEWIE OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ
Moje ulubione zaprawy z ogórków, robię co roku.
Witam. Czy zamiast ogórków może być cukinia? Cukini mam dużo, a ogórki w tym roku nie za bardzo obrodziły.
Nie umiem powiedzieć co wyjdzie, bo nie próbowałam
Są przepyszne, w tym roku zrobię większą ilość.
Czy taka ogromna ilość cukru jest konieczna?
Zazwyczaj do zapraw tego typu daje się dużą ilość cukru, ona później nie jest tak mocno wyczuwalna, proszę spróbować
To jest mega pyszne, lepszych ogórków nie jadłam. Zapisuję i lecę robić większą porcję.
Rewelacja. Z tą przyprawą wychodzą naprawdę wyśmienicie. Polecam niezdecydowanym.
Witam, czy można to na noc w tej zalewie zostawić?
Witam
Mam pytanie, czy marchew w tym przepisie jest surowa?
Czy mogę nie dawać marchewki?
Witam. Jak zostawię ogórki w zalewie na jakieś 8h to coś się stanie? Będę robiła pierwszy raz i wolę dopytać 🙂
Witam, myślę, że nic się nie stanie jak ogórki będą w zalewie przez 8 godzin.
Pyszne ogóreczki! Dałam połowę ilości cukru i wyszły w sam raz. Zdecydowanie do powtórzenia w większej porcji
Czy zalewa musi zakrywac warzywa w sloiku, mi wystarczylo zalewy na 3/4 wysokosci.
Można ta sałatkę zrobić z ogórkami szklarniowymi?
Witam a czy ma Pani może przepis na ostrzejszą zalewę? Zastanawiam się czy mogę zamiast przyprawy gyros dać chili tylko boję się że może coś nie będzie do siebie pasować? Jak Pani uważa?
Witam, myślę, że można dodać chilli dla zaostrzenia smaku, ale z przyprawy gyros bym nie rezygnowała, a najwyżej trochę zmniejszyłabym jej ilość.
Pyszne ogóreczki. Chyba zrobię jeszcze jedną porcje bo te zjemy jeszcze pewnie przed zimą
A proszę powiedzieć czy odlewa Pani wodę jak ogórki puszczą sok czy dodaje Pani całą tą zalewę do tego soku.
Nie, nie odlewam wody z ogórków, dodaje zalewę i mieszam.
Dałam dużo mniej cukru, trochę więcej przyprawy do gyrosa, odrobinę ostrej papryki i ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego do zalewy. Na surowo było b. dobre. Efekt ostateczny jeszcze nieznany
Robiłam ogórki w zalewie gyros. Wyszły mi jakieś gluty a nie zalewa. Ogólnie ohydnie to wygląda. W smaku dobre ale te gluty wywołują u mnie odruch wymiotny. Więcej ich nie zrobię. Nie polecam jeśli jest ktoś uczulony na jakość sałatek.
Chyba coś poszło nie tak 🙁 zalewa powinna być jednolita i płynna, nie może mieć żadnych grudek ani tym podobnych. Składniki zalewy trzeba dokładnie wymieszać tak jak jest to napisane i pokazane w przepisie.
Witam. Czy zamiast soli kamiennej można dodać zwykłą?
Witam,ma być dwie szklanki cukru czy dwie łyżki?
Witam, ma być 2,5 szklanki cukru. Proszę się nie bać 😉 jak ktoś nie robił takich przetworów to się wydaje dużo ale do różnego rodzaju sałatek ogórkowych często używa się takiej ilości cukru.
Rewelacyjne. Pierwszy raz pasteryzowałam słoiki w piekarniku i wyszło super, wszystkie słoiki się zamknęły. Dziękuje za ten super pomysł. Jeśli chodzi o ogóreczki to… niebo w gębie! Muszę zrobić kolejną porcje 😉
Zdecydowanie nasze smaki. Pyszneee! To już któryś z kolei przepis z tego bloga, który wypróbowałam i zawsze jestem zachwycona. Wszystko wychodzi i jest bardzo smaczne. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ja użyłam octu jabłkowego i wszystko się udało.
Można zastąpić ocet 10% octem jabłkowym ?
Nie próbowałam, ale myślę, że można.
A może ma Pani jakiś pomysł na sałatkę z fasolką szparagową? Mam jej duzo w ogródku i nie wiem co z nią zrobić …. 🙂
Pyszne, moje smaki:) Mi wyszło z tych proporcji 8 półlitrowych słoików.
Witam Pasteryzowane 30 minut od wstawienia do piekarnika czy od zagrzania się do 130 stopni?
Witam, pasteryzujemy 30 minut od czasu wstawienia słoików do piekarnika. Ja tak zrobiłam i wszystkie słoiki mi się ładnie zamknęły
A ile słoików wychodzi z tej porcji.
Czy może być przyprawa kebab-gyros?
Tak, może być kebab-gyros.