Sznycle po bawarsku, czyli schabowe inaczej


Sznycle po bawarsku, czyli schabowe inaczej

Sznycle po bawarsku to kotlety schabowe z dodatkiem chrzanu i musztardy, smażone na maśle. Smakują świetnie, polecam!

 

 

Składniki:

4-5 plastrów schabu

1 łyżka musztardy

1 łyżka chrzanu

Przyprawy: sól, pieprz

1 jajko

ok 3/4 szklanki mąki

ok 1 szklanka bułki tartej

masło do smażenia

 

 

*** Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa – niezbyt cienko ***

*** kotlety przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Chrzan dokładnie mieszamy z musztardą. Taką mieszanką nacieramy mięso z dwóch stron ***

*** Do miseczki wsypujemy mąkę, do drugiej miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je, do trzeciej miseczki wsypujemy bułkę tartą ***

*** Kotlety kolejno obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej ***

*** Kotlety smażymy na rozgrzanym maśle z dwóch stron na mocno rumiano. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Kotlety po bawarsku podajemy z ziemniaczkami i ulubioną jarzynką – u mnie duszona młoda kapusta PRZEPIS TUTAJ

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE