Schab po węgiersku – wędlina na kanapki
Składniki:
ok 2 kg schabu bez kości
45 g soli peklowej (lub soli himalajskiej)
4 ząbki czosnku
4 łyżki ostrej mielonej papryki
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka cukru
sznurek lub siatka wędliniarska
około 2 litry wody – z kranu
1 łyżka oleju
*** Schab myjemy, osuszamy i obcinamy ze wszystkich błon i tłuszczy ***
*** Do garnka wlewamy wodę. W wodzie rozpuszczamy sól, wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku, dodajemy cukier i 3 łyżki ostrej papryki oraz 1 łyżkę słodkiej papryki (po jednej łyżce każdej z papryk zostawiamy na później). Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Do garnka z zalewą wkładamy mięso i całość wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – każdego dnia obracamy schab w zalewie ***
*** Po tym czasie wyciągamy mięso z zalewy i związujemy sznurkiem lub upychamy w siatkę wędliniarską ***
*** Mięso przekładamy na żaroodporną blaszkę i nacieramy olejem, a następnie 1 łyżką słodkiej oraz 1 łyżką ostrej papryki ***
*** Schab wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy (bez przykrycia!) przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy w tej temperaturze jeszcze przez 75 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy mięso do wystygnięcia. Następnie przekładamy mięso do lodówki i już po kilku godzinach schab jest dobry do spożycia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ
- DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
witam,jakie ustawienia piekarnika przy pieczeniu schabu,bo podana jest tylko temperatura i czas?
Witam, piekłam z termoobiegiem
Dziękuję bardzo , dzisiaj będę piekła
Witam czy ten schab to cały czas pieczemy bez przykrycia czy na początku te 15 minut
Witam, schab cały czas pieczemy bez przykrycia.