Rogaliki z budyniem i marmoladą
Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne, pulchne i kruche rogaliki drożdżowe nadziewane budyniem i marmoladą. Palce lizać…!
Składniki:
- Ciasto:
4 szklanki mąki
5 dkg drożdży
200 g masła lub margaryny (można też użyć pół na pół)
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
3 żółtka
4 łyżki cukru
- Nadzienie:
2 budynie waniliowe
500 ml mleka
4 łyżki cukru
marmolada lub dżem
- Dodatkowo:
cukier puder do posypania rogalików
*** Przygotowujemy budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem (mleko musi zacząć kipieć!), następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy cały czas mieszając, do zagęszczenia. Budyń studzimy ***
*** Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej utarte żółtka, masło (lub margarynę) oraz drożdże z jogurtem i wszystko zagniatamy na jednolite ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na 4 części ***
*** Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła ***
*** Następnie koło dzielimy na 8 części (tak jak się kroi tort) i na brzegu każdego nakładamy łyżeczkę budyniu oraz łyżeczkę marmolady lub dżemu ***
*** Zwijamy do środka aby powstał rogalik ***
*** Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na około 15 minut ***
*** Następnie rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem od jajek, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy do uzyskania złotego koloru (piekłam z termoobiegiem około 20 minut) ***
*** Po wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ
- SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ
- ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ