Klopsiki w kremowym sosie koperkowym
Klopsiki pod różną postacią często goszczą na moim stole i równie często znajdziecie przepisy na nie na blogu. Po prostu je uwielbiamy. Do tego jest to w miarę szybkie i proste w przygotowaniu danie. Zawsze też można zrobić ich więcej i mieć obiad na dwa dni 😉 Dziś proponuje kuleczki mięsne zatopione w pysznym, kremowym sosie koperkowym z porem i marchewką. Palce lizać!
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
1/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki mleka
1 jajko
przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany
pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa
1 mały por (lub pół większego)
1 niewielka marchewka
2 łyżki serka philadelphia (lub inny podobny)
300 ml bulionu warzywnego lub rosołu
2-3 łyżki posiekanego koperku
olej do smażenia
*** Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odkładamy do wchłonięcia ***
*** Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***
*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni. Pora dokładnie myjmy, osuszamy, kroimy w plasterki i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach tarki marchewkę, mieszamy i całość podsmażamy jeszcze przez minutę ***
*** Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy. Dokładamy ponownie klopsiki, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, w międzyczasie obracając raz kulki mięsne ***
*** Po tym czasie dodajemy koperek oraz serek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę aby serek całkowicie się rozpuścił ***
*** Na końcu całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Świetny przepis:)
Dziś przygotowałam to danie na obiad i bardzo polecam ten przepis. Jedyne co musiałam zmienić, to zastapilam pora cebulką dymką, ponieważ nie możemy jeść pora. Danie jest pyszne, warto wypróbować. Dziękuję za cudowną inspirację!