Naleśniki po meksykańsku - CCD29F7D 75EB 4774 9580 4E612E16D105

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniczki nadziewane mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i pomidorami oraz doprawione po meksykańsku i zapiekane z żółtym serem to świetny pomysł na pyszny obiad. Koniecznie trzeba spróbować 🙂

 

Naleśniki po meksykańsku - 01E68D55 8EE2 4581 9010 F367FF3A06FF

 

Składniki:

Naleśniki PRZEPIS TUTAJ

10dkg żółtego sera

  • Farsz meksykański:

300g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1 pomidor

1/2 czerwonej papryki

1 papryczka chilli

1/4 szklanki bulionu (lub wody)

1/2 puszki czerwonej fasoli

1/2 szklanki kukurydzy konserwowej

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka oleju- do smażenia

przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra, świeża bazylia

 

Naleśniki po meksykańsku - AD49983E 910B 435A B79C B29CBF7DCE74

 

 

*** Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***

Naleśniki po meksykańsku - FC54948C 3762 4727 8EB5 A4D63F373F6A

*** Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 10 minut ***

Naleśniki po meksykańsku - F83D148B 24D6 472B 9B95 0FA7EB01E30F

*** Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Na końcu danie posypujemy posiekaną świeżą bazylią i odkładamy do wystudzenia ***

Naleśniki po meksykańsku - EC6500A5 4573 4D8F B49D BC2F5C9B73EB

*** Następnie smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ  – 6-7 sztuk ***

Naleśniki po meksykańsku - D5A3DDB5 7968 4658 A1A5 79440D3D9304

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu – używamy gęstej części farszu, rzadki sos przyda nam się później do polania potrawy ***

Naleśniki po meksykańsku - 470F73D9 4349 401E AEC4 D749431171AC

*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym ***

Naleśniki po meksykańsku - B3D80AF1 D69B 4527 BA7C 0B8DA7EF0E5E

*** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu sosem, który został nam po farszu ***

Naleśniki po meksykańsku - 1DD9FECD 28A6 495F AB75 08C2B619BF49

*** Potrawę posypujemy z wierzchu startym na tarce żółtym serem ***

Naleśniki po meksykańsku - 3DF519D0 C90C 45C8 AA60 97AB9240DC4C

*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy polane domowym sosem czosnkowy PRZEPIS TUTAJ ***

Naleśniki po meksykańsku - CCD29F7D 75EB 4774 9580 4E612E16D105

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Naleśniki po meksykańsku - B33E1223 4B73 4C5A 888D 6F5DE53112BE

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Naleśniki po meksykańsku - IMG 1742

Naleśniki po meksykańsku - IMG 2175 1

Naleśniki po meksykańsku - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry