Naleśniki Makłowicza – bez mleka i wody


Naleśniki Makłowicza – bez mleka i wody

Naleśniki to bardzo smaczne i uniwersalne danie, pasują zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolacje. Można je dowolnie nadziewać, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Ostatnio przeczytałam informację, że Robert Makłowicz ma swój sposób na idealne ciasto naleśnikowe i co najciekawsze nie robi go ani na mleku, ani na wodzie. Zamiast tego słynny kucharz używa maślanki. Placki wychodzą trochę inne niż te tradycyjne, ale również bardzo smaczne. Warto wypróbować ten przepis!

 

 

Składniki:

2 jajka

1 szklanka maślanki

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki oleju

po pół łyżeczki soli i cukru

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

 

 

*** Do miski lub wysokiego naczynia wlewamy maślankę i olej, wbijamy jajka i wsypujemy mąkę oraz sól i cukier ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera ***

*** Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wlewamy 2-3 nabierki ciasta. Rozprowadzamy ciasto na cienki placek ***

*** Smażymy z dwóch stron na rumiano ***

*** Gotowe naleśniki składamy na stertę na talerzu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE